Feestelijke laagjestaart met chocolade
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Feestelijke laagjestaart met chocolade

Feestelijke laagjestaart met chocolade

om te delen | met chocolademousse en slagroomglazuur

Wat is kerst zonder feestelijke lekkernijen? Van red velvet kerstcake tot kerstboombrownies, verras je gasten met de lekkerste zoetmakers.

Labels:
Recept
Allergenen :
Tarwe
Eieren
Melk (inclusief lactose)
Soja
Amandelnoten
Pinda's

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd3 uur
oventijd1 uur 30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

/ Voor 2 personen

400 gram

Mix voor chocoladecake

(Bevat Tarwe Kan bevatten Gluten, Pinda's, Noten, Sesamzaad, Melk (inclusief lactose), Eieren, Soja, Lupine)

2 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

200 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

100 gram

Mascarpone

(Bevat Melk (inclusief lactose))

200 gram

Melkchocoladedruppels

(Bevat Melk (inclusief lactose), Soja Kan bevatten Gluten, Noten, Pinda's, Sesamzaad)

40 gram

Gezouten amandelen

(Bevat Amandelnoten, Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

120 ml

Water

70 gram

[Plantaardige] roomboter

3 tl

Suiker

5 el

Bruine basterdsuiker

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)9610 kJ
Energie (kcal)2297 kcal
Vetten125.7 g
waarvan verzadigd73.6 g
Koolhydraten248.3 g
waarvan suikers185.5 g
Vezels10.1 g
Eiwitten35.4 g
Zout5.3 g

Benodigdheden

Kom
Mengkom
Steelpan
Handmixer
Vershoudfolie
Garde
Bakpapier
Grote kom
Taartblik met een doorsnede van 24 cm
Bakplaat met bakpapier

Instructies

Chocolademousse maken
1
  • Laat de chocolade in 4 - 5 minuten langzaam smelten in een steelpan op laag vuur.
  • Voeg ondertussen de slagroom en 1 tl suiker toe aan een mengkom. Klop met een handmixer tot de slagroom dik wordt.
  • Bewaar de helft van de slagroom voor stap 2. Meng in een andere kom voorzichtig de overige slagroom met helft van de gesmolten chocolade.
  • Dek de mousse af met vershoudfolie en zet 3 uur in de koelkast (zie Tip).

Tip: Je kunt de mousse ook een dag van tevoren maken, zodat deze extra stevig wordt.

Slagroomglazuur maken
2
  • Weeg 40 gram roomboter af en snijd in blokjes. Zet apart en laat op kamertemperatuur komen.
  • Voeg de mascarpone en 2 tl suiker toe aan een mengkom. Klop met een garde tot de mascarpone zacht wordt.
  • Meng de achtergehouden slagroom voorzichtig door de mascarpone. 
  • Laat het slagroomglazuur minstens 30 minuten afkoelen in de koelkast. 
Cake maken
3
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een rond taartblik met een doorsnede van 24 cm met bakpapier. 
  • Klop in een grote kom de eieren, de afgewogen roomboter, 80 ml water en de cakemix tot een glad beslag. Giet het beslag in de cakevorm.
  • Bak de cake 40 - 45 minuten in de oven. Controleer of de cake klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt hij er droog uit? Dan is de cake klaar! 
Karamel maken
4
  • Hak de amandelen grof.
  • Voeg de bruine suiker en 40 ml water toe aan een steelpan en laat het suiker oplossen op laag vuur.
  • Laat de karamel 10 - 15 minuten pruttelen, of tot de karamel bruin kleurt. Roer niet, anders kristalliseert de suiker (zie Tip). 
  • Haal de karamel van het vuur. Meng de amandelen en 30 g roomboter door de karamel. Giet het mengsel op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen.

Tip: Let op: de karamel is extreem heet, dus raak het niet aan!

Versieren
5
  • Haal de taart uit de oven en laat hem ongeveer 30 minuten rusten, of tot volledig afgekoeld.
  • Snijd, als de taart is afgekoeld, de taart horizontaal doormidden zodat je twee lagen krijgt.
  • Verdeel de helft van het slagroomglazuur over de onderste laag. Verdeel vervolgens alle chocolademousse over de laag slagroomglazuur.
Serveren
6
  • Leg de andere taartlaag erbovenop. 
  • Verdeel het overige slagroomglazuur over de bovenste laag. 
  • Breek de afgekoelde karamel in stukjes. Versier de taart met de karamelstukjes.