Gebakken zalm in dilleroomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken zalm in dilleroomsaus

Gebakken zalm in dilleroomsaus

met sperziebonen, wortel en aardappelpuree

Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.

Labels:
Familie
Allergenen :
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Sperziebonen

1 stuk(s)

Wortel

5 gram

Verse dille

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Zalmfilet

(Bevat Vis)

75 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Bloem

50 ml

Water voor saus

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3380 kJ
Energie (kcal)808 kcal
Vetten47.6 g
waarvan verzadigd16.2 g
Koolhydraten59.9 g
waarvan suikers10.5 g
Vezels15.2 g
Eiwitten30.4 g
Zout1.6 g

Benodigdheden

Pan
Pan met deksel
Wok of hapjespan met deksel
Koekenpan
Aluminiumfolie
Keukenpapier
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, maar bewaar wat van het kookvocht en houd afgedekt warm. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in dunne halve plakken. Breng ruim water aan de kook in een pan en kook de sperziebonen en wortel 8 - 10 minuten. Giet af en laat uitstomen. 

Groenten bakken
2

Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak 2 - 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de dille fijn.

Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.

Zalm bakken
3

Dep de zalmfilet droog met keukenpapier. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Puree maken
4

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree en voeg wat kookvocht en 1 tl mosterd per persoon toe om het smeuïg te maken. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Saus maken
5

Verhit in dezelfde pan waarin de groenten hebben gekookt de roomboter en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de kookroom en de aangegeven hoeveelheid water voor saus. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.

Serveren
6

Verdeel de aardappelen, de groenten en de zalm over de borden. Serveer een beetje dilleroomsaus over de zalm en de overige saus in een schaaltje ernaast.