Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Wortel
5 gram
Verse dille
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
75 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Bloem
50 ml
Water voor saus
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, maar bewaar wat van het kookvocht en houd afgedekt warm. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in dunne halve plakken. Breng ruim water aan de kook in een pan en kook de sperziebonen en wortel 8 - 10 minuten. Giet af en laat uitstomen.
Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak 2 - 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de dille fijn.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.
Dep de zalmfilet droog met keukenpapier. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree en voeg wat kookvocht en 1 tl mosterd per persoon toe om het smeuïg te maken. Breng de puree op smaak met peper en zout.
Verhit in dezelfde pan waarin de groenten hebben gekookt de roomboter en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de kookroom en de aangegeven hoeveelheid water voor saus. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.
Verdeel de aardappelen, de groenten en de zalm over de borden. Serveer een beetje dilleroomsaus over de zalm en de overige saus in een schaaltje ernaast.