Feestelijke gevulde kip met cranberryjus
Feestelijke gevulde kip met cranberryjus

Feestelijke gevulde kip met cranberryjus

4 porties | met sinaasappel en tijm

Laat deze feestdagen de oven het werk doen! Met dit recept zet je een hele geroosterde kip met wortel-sinaasappelvulling op tafel. Breng de kip op smaak met Afrikaanse kruiden en tijm, en serveer het geheel met zelfgemaakte cranberryjus!

Tags:
Recipe
Allergens:
Gluten
Barley
Mustard
Soy

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time1 hour 40 minutes
Cooking Time30 minutes
DifficultyEasy

Ingredients

/ Serving 2 people

1400 g

Whole chicken

6 piece

Garlic

10 g

Fresh thyme

(May be present Celery)

1 piece

Easy peel orange

1 sachet(s)

African-inspired spice mix

2 piece

Carrot

1 piece

Onion

5 milliliters

Worcestershire sauce

(Contains Gluten, Barley, Mustard, Soy)

60 g

Cranberry chutney

Not included in your delivery

85 g

[Plant-based] butter

½ piece

Low sodium chicken stock cube

1 tablespoon

Flour

1 teaspoon

Red wine vinegar

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)6059 kJ
Calories1448 kcal
Fat97.9 g
Saturated Fat43 g
Carbohydrate39.3 g
Sugar24.7 g
Dietary Fiber7.4 g
Protein95.7 g
Salt2.2 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Small Bowl
Oven Dish
Paper Towel
Saucepan
Measuring Cups

Cooking Steps

1
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd 70 g roomboter in blokjes en laat op kamertemperatuur komen in een kleine kom. 
  • Pers 3 knoflooktenen. Ris de blaadjes van de helft van de tijm. Rasp de sinaasappel en snijd in 8 grove parten. Knijp 1 sinaasappelpartje uit boven de kom met roomboter.
  • Meng de roomboter met de knoflook, tijm, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, de helft van de Afrikaanse kruiden, peper en zout.
2
  • Pel de overige knoflooktenen en kneus met de platte kant van een mes. Snijd de wortel in plakjes en de ui in halve maantjes.
  • Leg de kip in een ingevette ovenschaal en bestrooi de binnenkant van de holte van de kip met de overige Afrikaanse kruiden, peper en zout.
  • Vul de kip met de sinaasappelstukken, knoflook, wortel, ui en de overige tijm. Steek een paar tijmtakjes tussen de poten en vleugels van de kip. Maak de holte eventueel dicht met een satéprikker of tandenstoker.
3
  • Dep de kip droog met keukenpapier. Smeer de hele kip aan de buitenkant in met het botermengsel en strooi er peper en zout overheen (zie Tip).
  • Leg de kip met de borst naar beneden in de ovenschaal. Leg eventuele overgebleven vulling om de kip heen.
  • Bak de kip 70 - 75 minuten in de oven. Keer halverwege om. Bedruip de kip elke 20 minuten met het braadvet uit de ovenschaal. 

Tip: In plaats van het botermengsel aan de buitenkant te smeren, kun je deze ook gebruiken om de ruimte tussen het vel en het kippenvlees in te smeren. Zo krijg je een extra malse en smaakvolle kip met een knapperige buitenkant.

4
  • Giet, zodra de kip klaar is, het braadvocht uit de ovenschaal in een maatbeker, zodat je 330 ml braadvocht apart kunt houden. Vul eventueel de ontbrekende hoeveelheid vocht aan met bouillon.
  • Smelt 1/2 el roomboter in een steelpan. Voeg 330 ml braadvocht van de kip, 1 el bloem, 1 tl rodewijnazijn, 1 tl worcestershiresaus en 3 el cranberrychutney toe. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Laat de jus 5 - 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Serveer de kip met de cranberryjus.