Parelgerst is een bijzonder ingrediënt, het is de volkoren variant van parelgort. Gerst heet parelgerst als de korrels tot een rondere vorm zijn geslepen. Het is een veelzijdig product dat je goed kunt combineren, zoals in dit gerecht bijvoorbeeld met feta en gegrilde groenten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Courgette
150 g
Mini-romatomaten
1 sprig
Verse tijm
(May be present Celery)
1 unit
Bosui
10 g
Amandelen
(Contains Tree nuts May be present Peanuts, Sesame)
60 g
Parelgerst
(Contains Gluten)
40 g
Feta
(Contains Milk)
150 milliliters
Groentebouillon
½ tablespoon
Olijfolie
½ tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
to taste
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon. Snijd de courgette in plakken van 1 cm en vervolgens in blokjes. Halveer de mini-romatomaten. Ris de tijmblaadjes van de takjes tijm, snijd de lente-ui in fijne ringen en hak de amandelen grof.
Meng de courgette, tomaat en de helft van de tijm met de olijfolie in een ovenschaal met bakpapier. Bestrooi met peper en zout en bak de groenten 20 minuten in de oven.
Smelt ondertussen de roomboter in een pan met deksel en bak de parelgerst en overige tijm 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de bouillon toe en kook de parelgerst, afgedekt, in 20 minuten droog. Voeg halverwege de lente-ui toe en roer tussendoor goed over de bodem. Voeg als het nodig is extra water toe om aanbranden te voorkomen.
Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan, zonder olie, 2 minuten op middelhoog vuur. (zie tip)
Verbrokkel de feta en roer de helft door de parelgerst. Schep de helft van de gegrilde groenten inclusief bakvocht erbij. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de parelgerst over de borden. Schep de overige groenten er bovenop en garneer met de amandelen en overige feta. Besprenkel naar smaak met extra vierge olijfolie.