Pastinaak is een echte wintergroente - de specifieke, zoete smaak komt namelijk pas echt naar boven nadat de vorst eroverheen is gegaan.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Kruimige aardappelen
½ unit
Prei
1 unit
Knoflookteen
½ unit
Rode ui
2 unit
Varkensworstjes met tomaat en rozemarijn
(May be present Gluten, Egg, Celery, Mustard, Soy)
25 g
Ontbijtspek
½ sachet(s)
Ketjap
(Contains Gluten, Soy)
100 g
Pastinaak
25 g
Kruidenroomkaas
(Contains Milk)
¼ tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Mosterd
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
¼ unit
Runderbouillonblokje
to taste
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook met een flinke snuf zout in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Snijd de prei in dunne ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode ui in fijne halve ringen.
Kook de aardappelen en de pastinaak 10 - 12 minuten. Voeg in de laatste 1 - 2 minuten de prei toe en kook deze samen met de aardappelen. Giet daarna af, bewaar wat kookvocht en bewaar afgedekt apart.
Wikkel elk varkensworstje in 1 plak spek. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel. Fruit de knoflook en rode ui 1 minuut. Leg de omwikkelde varkensworstjes in de pan en bak de worstjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur en laat, afgedekt, nog 5 minuten bakken. Schep regelmatig om.
Voeg per persoon 1 el roomboter, 1/2 el mosterd en 1/4 runderbouillonblokje toe aan de pan met worstjes, samen met de ketjap. Roer alles goed door en blus af met 60 ml water per persoon. Breng de jus aan de kook, zet het vuur laag en laat de jus inkoken.
Stamp de aardappelen, de pastinaak en de prei tot een stamppot met een aardappelstamper. Voeg de kruidenroomkaas toe en per persoon 1/2 el mosterd. Breng flink op smaak met peper en zout en meng goed door elkaar.
Verdeel de stamppot over de borden. Leg 2 worstjes per persoon op de stamppot en giet wat van de jus eroverheen.