Deze zelfgemaakte bami geef je een Surinaamse twist. Wist je dat ze daar vaak spaghetti voor gebruiken in plaats van mie?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
½ bosje(s)
Radijs
90 gram
Spaghetti
⅓ zakje(s)
Gedroogde laos
120 gram
Kippendijreepjes met kebabkruiden
¼
Tomatenpuree
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 gram
Verse bladselderij
(Bevat Selderij)
15 gram
Gefrituurde uitjes
(Bevat Tarwe Kan bevatten Sesamzaad, Gluten, Pinda's, Noten)
½ stuk(s)
Wortel
25 gram
Taugé
1 el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
½ el
[Zoutarme] ketjap manis
½ el
Suiker
0.12 stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
½ el
Zonnebloemolie
Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de spaghetti. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember fijn. Verwijder het radijsloof en snijd de radijs in dunne plakken. Schil met een dunschiller of kaasschaaf de wortel in slierten.
Tip: Je hoeft de gember niet te schillen voordat je hem raspt. Geen rasp in huis? Schil de gember dan wel en snijd zo fijn mogelijk.
Maak in een saladekom een zoetzure dressing van per persoon: 1 el wittewijnazijn en 1/2 el suiker. Meng de radijs en de wortelslierten met de zoetzure dressing. Schep goed om. Kook de spaghetti, afgedekt, 10 - 12 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af, maar bewaar wat van het kookvocht. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok op middelhoog vuur. Bak de knoflook, ui, gember en gedroogde laos 2 - 3 minuten aan.
Tip: Net als bij marineren trekken de smaken van de dressing nog beter in als je hem een tijdje laat staan. Heb je geen haast? Wacht dan nog 5 minuten voor je verdergaat met stap 3.
Voeg de kippendijreepjes toe aan de wok en bak nog 4 - 6 minuten. Voeg de tomatenpuree en de sojasaus toe aan de wok met kippendijreepjes. Voeg vervolgens ook per persoon: 1/2 el ketjap en 1/8 bouillonblokje toe. Bak het geheel al roerend nog 1 minuut in de wok. Voeg tot slot ook de gekookte spaghetti toe en meng alles goed door elkaar. Voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe als de bami te droog lijkt.
Snijd het verse selderijblad fijn. Verdeel de bami over de borden en garneer met de selderij, taugé en gefrituurde uitjes. Serveer de zoetzure radijssalade erbij.
Tip: Houd je van pittig en heb je sambal in huis? Voeg dit dan naar smaak toe.