Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot

Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot

met uienchutney, tomaat en cheddar

Pastinaken zijn eigenlijk een van de oudste groenten die we kennen. Ze werden al in de oudheid gekweekt en werden vaak gebruikt als zoetstof voor gerechten.

Labels:
Extra groente
Familie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Tomaat

1 stuk(s)

Varkensboerenworst

(Kan bevatten Mosterd, Selderij, Soja, Gluten, Eieren)

200 gram

Aardappelen

100 gram

Pastinaak

5 gram

Verse krulpeterselie & bieslook

40 gram

Pikante uienchutney

25 gram

Geraspte cheddar

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Wortel

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3394 kJ
Energie (kcal)811 kcal
Vetten41.2 g
waarvan verzadigd17.1 g
Koolhydraten72.9 g
waarvan suikers28.9 g
Vezels17.4 g
Eiwitten32.8 g
Zout2.7 g

Benodigdheden

Ovenschaal
Aluminiumfolie
Pan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Boerenworst bakken
1
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de tomaat in partjes.
  • Leg de boerenworst in een ovenschaal en snijd de bovenkant een beetje in. Leg de tomatenpartjes op de worst en besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in de oven, of tot de tomaten en worst gaar zijn.

Weetje: Wist je dat tomaten rijk zijn aan het antioxidant lycopeen? Antioxidanten beschermen onze cellen en organen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.

Snijden
2
  • Weeg de pastinaak af.
  • Was de aardappelen, de wortel en de pastinaak grondig (zie Tip).
  • Snijd de aardappelen in kwarten en snijd de pastinaak en wortel in stukken van 2 cm.

Tip: Je kunt eventueel de aardappelen, wortel en pastinaak ook schillen.

Stamppot maken
3
  • Zorg dat de aardappel, wortel en pastinaak net onder water staan in een grote pan met deksel. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en breng afgedekt aan de kook. Kook in 20 minuten gaar.
  • Giet daarna af, maar bewaar een klein gedeelte van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
  • Hak ondertussen de verse kruiden fijn.
  • Stamp de aardappelen, groenten en een beetje kookvocht met een aardappelstamper tot een grove stamppot. 
  • Voeg een scheutje melk en 1/2 el roomboter per persoon toe om het geheel smeuïg te maken.
Serveren
4
  • Roer de cheddar en mosterd door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden, leg de boerenworst met tomaat erbij en garneer met de verse kruiden (zie Tip). Serveer met de uienchutney.

Tip: Schenk eventueel wat van het bakvet uit de ovenschaal over de stamppot.