Witte kaas over? Vul een glazen pot met olijfolie, kruiden en de overige witte-kaasblokjes – in olijfolie blijft witte kaas namelijk langer goed!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
150 gram
Zoete aardappel
½ stuk(s)
Prei
½ zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
1 stuk(s)
Ui
25 gram
Witte kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Varkensworst met majoraan en knoflook
2 el
[Plantaardige] roomboter
30 ml
Water voor saus
½ el
Zwarte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
Was of schil de aardappelen en zoete aardappel en snijd in grove stukken. Zet beide soorten aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht, giet af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de ui in halve ringen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui en worst in 2 - 3 minuten rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 8 - 10 minuten op middellaag vuur, of tot de worst gaar is. Keer regelmatig om. Blus daarna af met per persoon: 1/2 el zwarte balsamicoazijn en 30 ml water en meng tot een jus. Zet het vuur laag en laat de jus inkoken (zie Tip).
Tip: Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik wordt, of een klein beetje bloem als de saus te waterig is, en meng goed door.
Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd vervolgens fijn.
Weetje: Wist je dat 100 gram prei meer dan 1/3 van de ADH foliumzuur oplevert? Deze B-vitamine is essentieel voor de groei en goede werking van het lichaam.
Verhit 1/2 el roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de Siciliaanse kruiden 1 minuut, of tot deze beginnen te geuren. Voeg de prei toe en bak 4 - 5 minuten.
Stamp beide soorten aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1 el roomboter per persoon en een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Roer de gebakken prei door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over de borden. Verkruimel de witte kaas over de stamppot. Leg de worst erop en giet de uienjus erover.