Speciaal ingrediënt in je box! De aardpeer - ook wel topinamboer genoemd - is er weer. Deze seizoensgebonden knol heeft een zoete, nootachtige smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
200 gram
Aardpeer
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
10 gram
Hazelnoten
(Bevat Hazelnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
4 ml
Olijfolie met truffelaroma
5 gram
Tuinkers
1 stuk(s)
Witte ciabatta
(Bevat Rogge, Tarwe Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Noten, Sesamzaad, Soja)
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
[Plantaardige] roomboter
1 tl
Witte balsamicoazijn
250 ml
Zoutarme groentebouillon
1.5 el
Zonnebloemolie
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Was of schil de aardappelen en 3/4 van de aardpeer. Snijd vervolgens in blokjes van 2 cm. Houd de overige aardpeer apart. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn.
Weetje: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.
Verhit de roomboter in een soeppan op middelhoog vuur en bak de ui 1 minuut. Voeg de knoflook en de aardpeer- en aardappelblokjes toe en bak nog 2 minuten. Blus af met de witte balsamicoazijn. Voeg vervolgens de bouillon toe en kook de soep, afgedekt, 15 - 20 minuten.
Snijd het brood in dunne plakken (zie Tip). Leg op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak 5 - 7 minuten in de oven.
Gezondheidstip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan de helft van het brood. Het overige brood kun je op een ander moment opeten.
Was de overige aardpeer grondig en snijd in zeer dunne plakjes. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak, als de olie goed heet is, de aardpeerplakjes 4 - 6 minuten. Leg de aardpeerplakjes op een bord met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Verwijder eventueel achtergebleven olie uit de pan.
Hak de hazelnoten grof. Verhit dezelfde koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster de hazelnoten 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Haal de soep van het vuur en voeg de room toe. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg een scheutje water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep in kommen of diepe borden. Garneer de soep met de gebakken aardpeer en de hazelnoten. Garneer met de tuinkers en besprenkel met de truffelolie. Serveer het geroosterde brood ernaast.