Aardbeienjam bij varkensvlees klinkt misschien bijzonder, maar je hebt vast weleens gehoord van appel bij varkensvlees of cranberry's bij kalkoen. De zoete, friszure vruchten vormen een mooi contrast met het hartige vlees. Zo maak je van jouw varkenshaas echt iets bijzonders.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
300 gram
Aardappelen
¼ takje(s)
Verse rozemarijn
200 gram
Sperziebonen
¼ stuk(s)
Sjalot
2 stuk(s)
Varkenshaas
60 gram
Aardbeienjam
(Kan bevatten Hazelnoten, Pinda's)
2 el
[Plantaardige] roomboter
1 el
Zwarte balsamicoazijn
2 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkenshaas uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven op 200 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in blokjes van 1 cm. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak fijn. Verdeel de aardappelen over een bakplaat met bakpapier en meng met 1/2 el olijfolie per persoon en 1 tl gehakte rozemarijn per persoon (zie TIP). Breng op smaak met peper en zout. Bak 15 – 20 minuten in de oven.
Tip: Zorg dat er nog ruimte is voor een tweede bakplaat voor de sperziebonen, of leg de aardappelen aan één kant van de bakplaat, zodat de sperziebonen er nog naast kunnen.
Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snipper de sjalot.
Leg, als de oventijd van de aardappelen verstreken is, de sperziebonen bij de aardappelen op de bakplaat (of op een nieuwe bakplaat) (zie TIP), meng met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Bak de sperziebonen en aardappelen nog 15 minuten.
Tip: Heb je een minder sterke oven? Bak de aardappelen dan 10 minuten langer dan de aangegeven. Past niet alles in de oven? Kook de sperziebonen dan in 8 – 10 minuten gaar in een pan met deksel.
Wrijf ondertussen de varkenshaas in met peper en zout. Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelmatig vuur. Leg de varkenshaas in de pan en bak in 10 – 13 minuten rondom bruin. Laat rusten onder aluminiumfolie tot je hem serveert. Laat het bakvocht in de pan.
Verhit de koekenpan met het bakvocht op middelmatig vuur en fruit hierin de sjalot en de overige rozemarijn 3 – 5 minuten. Voeg de aardbeienjam, de zwarte balsamicoazijn en 4 eetlepels water per persoon toe. Roer goed en laat 2 minuten zachtjes inkoken. Zet het vuur uit en roer vlak voor het serveren de roomboter door de saus en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de varkenshaas in plakken. Verdeel de aardappelen, sperziebonen en varkenshaas over de borden. Schenk de saus over de varkenshaas.