Met een marinade van sojasaus en gember geef je de zalm vandaag een Aziatische twist. Marineren is een makkelijke manier om van een stukje vlees of vis een echte smaaksensatie te maken. Extra fijn: vis hoeft niet heel lang in de marinade te liggen, de smaken trekken er al snel goed in.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Courgette
1 stuk(s)
Knoflookteen
2.5 tl
Verse gember
1 stuk(s)
Rode peper
40 ml
Sojasaus
2 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
85 gram
Zilvervliesrijst
2 tl
Bruine basterdsuiker
naar smaak
Peper en zout
2.5 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Snijd de courgette in plakken van maximaal 1/2 cm dik.
Tip: Dit gerecht bevat 250 gram broccoli per persoon en levert je in één klap meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C!
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Meng in een kom de rode peper, bruine suiker, sojasaus, gember en 1 1/2 el olijfolie per persoon. Leg de zalm in de kom, zet in de koelkast en laat minimaal 10 minuten marineren (zie TIP). Schep af en toe om.
Tip: Op de huid van de zalm kunnen soms nog wat verdwaalde schubben zitten. Deze krab je er makkelijk af door met een scherp mes voorzichtig tegen de richting van de huid in te schrapen
Meng ondertussen in een andere kom de overige olijfolie, de knoflook en de courgette. Breng op smaak met peper en zout en verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier (zie TIP). Bak de courgette 10 – 15 minuten, of tot hij gaar is. Schep halverwege om.
Tip: Je mengt de courgette in een kom, zodat de knoflook en olie goed mengen. Liever minder afwas? Dan kun je de courgette ook op de bakplaat mengen.
Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en haal de zalm uit de marinade. Bak de zalm 2 – 3 minuten op de huid en 1 – 2 minuten op de andere zijde. Haal de zalm uit de pan en schenk de marinade in de pan. Voeg 1 el water per persoon bij de marinade en verhit 2 minuten. Voeg eventueel extra water toe om meer saus te maken – de smaak wordt dan wel minder geconcentreerd en dus minder sterk.
Tip: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Het versterkt het immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Je vindt vitamine D vooral in vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardines.
Verdeel de rijst over de borden. Leg de courgette eromheen en de zalm boven op de rijst. Giet de saus uit de koekenpan over de zalm en de rijst.