Duitse biefstuk met pittige zoete-aardappelpuree
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Duitse biefstuk met pittige zoete-aardappelpuree

Duitse biefstuk met pittige zoete-aardappelpuree

met knoflooksperziebonen en pompoenpitten

De Duitse biefstuk heeft de vorm van een burger, maar wordt vaak geserveerd zonder broodje en gecombineerd met sauzen of bijgerechten. Zo proef je de heerlijke, intense smaak extra goed!

Labels:
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

225 gram

Zoete aardappel

100 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Rode peper

150 gram

Sperziebonen

5 gram

Pompoenpitten

(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

1 stuk(s)

Duitse biefstuk

(Kan bevatten Soja, Gluten, Melk (inclusief lactose), Ei, Mosterd, Selderij)

1 stuk(s)

Sjalot

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Olijfolie

1 el

Water

½ el

[Plantaardige] roomboter

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2781 kJ
Energie (kcal)665 kcal
Vetten22.3 g
waarvan verzadigd8.5 g
Koolhydraten75.3 g
waarvan suikers20.5 g
Vezels17.5 g
Eiwitten32.6 g
Zout1.4 g

Benodigdheden

Pan
Koekenpan met deksel
Koekenpan
Aluminiumfolie
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen koken
1

Breng water aan de kook in een pan voor de aardappelen en de zoete aardappel. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Weeg de aardappelen en zoete aardappel af. Was of schil beide soorten aardappelen en snijd in grove stukken. Kook 10 - 12 minuten. Giet daarna af, maar bewaar een klein beetje kookvocht en laat uitstomen.

Groenten bereiden
2

Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in twee gelijke stukken. Verhit de olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de knoflook, sjalot en sperziebonen 2 - 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout en voeg de aangegeven hoeveelheid water toe.

Pompoenpitten roosteren
3

Bak, afgedekt, 6 minuten. Haal vervolgens het deksel van de pan en bak de sperziebonen nog 4 - 6 minuten, of tot ze beetgaar zijn (zie Tip). Breng op smaak met 1 mespuntje geraspte nootmuskaat per persoon, peper en zout. Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart.

Tip: De sperziebonen behouden op deze manier hun bite. Houd je hier niet van? Voeg dan een extra scheutje water toe en bak ze tot de gewenste gaarheid.

Vlees bakken
4

Verhit de roomboter in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Bak de Duitse biefstuk in 2 - 3 minuten per kant bruin. Bak de Duitse biefstuk langer als je niet van rood vlees houdt (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie (zie Tip).

Tip: Wil je een jus maken van het overgebleven bakvet? Blus het bakvet van de Duitse biefstuk dan af met 30 ml water per persoon, roer goed door en schenk de jus over de puree.

Puree maken
5

Stamp beide soorten aardappelen fijn met een aardappelstamper. Voeg een scheutje melk en wat van het bewaarde kookvocht toe. Roer de rode peper erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra roomboter toe om het geheel smeuïger te maken.

Serveren
6

Verdeel de puree over de borden. Serveer met de sperziebonen en de Duitse biefstuk. Garneer met de pompoenpitten.