Filet mignon deluxe met aardappelpuree en knoflookjus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Filet mignon deluxe met aardappelpuree en knoflookjus

Filet mignon deluxe met aardappelpuree en knoflookjus

met frisse radijsjessalade en spekjes

Met deze filet mignon haal je het restaurant bij jou in huis. Vergeet het vlees niet eerst te laten rusten voor je het aansnijdt - daar wordt het malser van.

Labels:
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Tournedos

250 gram

Aardappelen

1.5 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

5 gram

Verse bieslook

¼ head

Botersla

½ stuk(s)

Tomaat

½ bosje(s)

Radijs

25 gram

Spekreepjes

10 gram

Kappertjes

Zelf toevoegen

2 tl

Mosterd

60 gram

[Plantaardige] roomboter

½ el

Wittewijnazijn

1 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

½ el

Extra vierge olijfolie

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)992 kcal
Energie (kJ)4152 kJ
Vetten65.3 g
waarvan verzadigd36.6 g
Koolhydraten59 g
waarvan suikers8.9 g
Vezels11.6 g
Eiwitten41.5 g
Zout2.9 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Saladekom
Keukenpapier
Aluminiumfolie
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de filet mignon uit de koelkast, wrijf beide kanten in met peper en zout en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Breng water aan de kook in een pan met deksel. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Het best kun je de filet mignon al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is het vlees ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Snijden
2

Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Hak de bieslook fijn. Snijd de botersla grof. Snijd de tomaat in partjes. Verwijder de bladeren van de radijs en snijd de radijs in kwarten (zie Tip).

Tip: Je kan radijsblad ook eten! Spoel ze goed af en meng ze door de salade. De blaadjes zijn bovendien nog gezonder dan de radijsjes zelf: ze bevatten veel calcium, ijzer en vitamine A en C.

Dressing maken
3

Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn, 1 tl mosterd en 1 tl honing. Meng de kappertjes en gesnipperde ui door de dressing en breng op smaak met peper en zout. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 6 - 8 minuten knapperig. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Filet mignon bakken
4

Verhit dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Meet de roomboter af en houd 1 tl per persoon apart voor stap 5. Laat de overige roomboter smelten in de pan tot het niet meer bruist en lichtelijk begint te kleuren. Bak de filet mignon 1 - 3 minuten per kant, of tot de gewenste gaarheid (zie Tip). Haal het vlees uit de pan en laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie. Voeg de knoflook toe aan de roomboter in de koekenpan en bak in 1 minuut goudbruin. Voeg per persoon: 1/4 bouillonblokje en 1 el water toe en roer goed. Laat op laag vuur 1 minuut inkoken tot een jus.

Tip: Wil je extra smaak? Voeg tijdens het bakken een klontje roomboter toe en blijf de filet mignon continu bedruipen met het bakvet - zo blijven de sappen in het vlees. Dit wordt ook wel "arroseren" genoemd.

Aardappelpuree maken
5

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg de bieslook toe met per persoon: 1 tl mosterd en 1 tl roomboter. Voeg een scheutje melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout en meng goed door.

Serveren
6

Voeg de botersla, radijs, spekjes en tomatenpartjes toe aan de saladekom en meng met de dressing. Snijd de filet mignon in plakken (zie Tip). Leg de filet mignon op de borden en giet de jus eroverheen. Serveer met de salade en de aardappelpuree.

Tip: Snijd de filet mignon tegen de draad van het vlees in. Zo verkort je de spiervezels van het vlees en krijg je een malser hapje.