Filet mignon met aardappelpuree en knoflookjus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Filet mignon met aardappelpuree en knoflookjus

Filet mignon met aardappelpuree en knoflookjus

met frisse radijsjessalade met spekjes en walnoot

Met deze filet mignon haal je het restaurant bij jou in huis. Vergeet het vlees niet eerst te laten rusten voor je het aansnijdt - daar wordt het malser van.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Tournedos

300 gram

Aardappelen

2 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

5 gram

Verse bieslook

¼ head

Botersla

½ stuk(s)

Tomaat

½ bosje(s)

Radijs

25 gram

Kappertjes en gesneden augurken

25 gram

Spekreepjes

10 gram

Walnootstukjes

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

½ el

Wittewijnazijn

60 gram

[Plantaardige] roomboter

ml

[Plantaardige] melk

½ el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

2 tl

Mosterd

1 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)1232 kcal
Energie (kJ)5155 kJ
Vetten84 g
waarvan verzadigd43 g
Koolhydraten74 g
waarvan suikers15 g
Vezels9.4 g
Eiwitten40 g
Zout4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Saladekom
Keukenpapier
Aluminiumfolie
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de filet mignon uit de koelkast, wrijf beide kanten in met peper en zout en laat op kamertemperatuur komen. Breng water aan de kook in een pan met deksel. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Het best kun je de filet mignon al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is het vlees ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Snijden
2

Pers of snijd de knoflook fijn. Snipper de rode ui. Hak de bieslook fijn. Weeg de botersla af en snijd grof. Snijd de pruimtomaat in partjes. Verwijder de bladeren van de radijs en snijd de radijs in kwarten.

Tip: Je kan radijsblad ook eten! Spoel ze goed af en meng ze door de salade. De blaadjes zijn bovendien nog gezonder dan de radijsjes zelf: ze bevatten veel calcium, ijzer en vitamine A en C.

Dressing maken
3

Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn, 1 tl mosterd en 1 tl honing. Meng de kappertjes, augurken en gesnipperde rode ui door de dressing en breng op smaak met peper en zout. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes, zonder olie, in 6 - 8 minuten knapperig. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Filet mignon bakken
4

Verhit dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Meet de roomboter af en houd 1 tl apart voor stap 5. Laat de overige roomboter smelten in de pan totdat het niet meer bruist en lichtelijk begint te kleuren. Bak de filet mignon 1 - 3 minuten per kant, of tot de gewenste gaarheid. Haal het vlees uit de pan en laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie. Voeg de knoflook toe aan de roomboter in de koekenpan en bak in 1 minuut goudbruin. Voeg per persoon: 1/4 bouillonblokje en 1 el water toe en roer goed. Laat op laag vuur 1 minuut inkoken tot een jus.

Tip: Wil je extra smaak? Voeg tijdens het bakken een klontje roomboter toe en blijf de filet mignon continu bedruipen met het bakvet - zo blijven de sappen in het vlees. Dit wordt ook wel "arroseren" genoemd.

Aardappelpuree maken
5

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg de bieslook toe met per persoon: 1 tl mosterd en 1 tl roomboter. Voeg een scheutje melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout en meng door elkaar.

Serveren
6

Voeg de botersla, radijs, spekjes en tomatenpartjes toe aan de saladekom en meng met de dressing. Garneer de salade met de walnootstukjes. Leg de filet mignon op de borden en giet de jus eroverheen. Serveer met de salade en de aardappelpuree.

Tip: Snijd de filet mignon tegen de draad van het vlees in. Zo verkort je de spiervezels van het vlees en krijg je een malser vlees.