Door broccoli te roerbakken krijgt het een wat nootachtige smaak. De dressing maak je zelf met verse gember en limoen, twee sterke, frisse smaken die je veel terugziet in de oosterse keuken. Deze oosterse smaken passen goed bij het lichtzoete van de garnalen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
85 gram
Pandanrijst
200 gram
Broccoli
1 cm
Verse gember
½ stuk(s)
Limoen
20 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Bosui
10 ml
Sojasaus
(Bevat Gluten, Soja)
80 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
1.25 el
Zonnebloemolie
1 tl
Witte balsamicoazijn
2 el
Honing
naar smaak
Peper en zout
¼ el
Olijfolie
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Breng ondertussen 300 ml water per persoon aan de kook in een ander pan met deksel voor de broccoli. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes. Halveer de roosjes vervolgens in de lengte en snijd de steel in blokjes. Schil de gember en snijd of rasp fijn. Pers de limoen uit. Hak de pinda's grof en snijd de knoflook fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar.
Voeg de broccoli toe aan de pan met deksel en kook 3 minuten. Giet af en spoel onder koud water. Meng ondertussen in een kom per persoon 11/2 tl van de gember, 2 tl limoensap en 1/2 el zonnebloemolie met de sojasaus, de witte balsamicoazijn en de honing tot een dressing. Voeg de gehakte pinda's toe.
Verhit de overige zonnebloemolie in een wok of hapjespan en roerbak de broccoli 6 – 8 minuten. Voeg de laatste minuut de knoflook, het witte deel van de lente-ui en de overige gember toe. Breng op smaak met peper en zout.
Dep ondertussen de garnalen droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen 3 – 4 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst over de borden en leg er de broccoli op. Garneer met de garnalen en besprenkel met de pinda-limoendressing. Bestrooi met het groene deel van de lente-ui.