Naast het neusje heb je ook het huidje van de zalm. Dat hebben we bewust laten zitten, omdat het zorgt voor extra smaak en gezonde omega 3-vetzuren bevat.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Wortel
5 gram
Verse dille
1 stuk(s)
Zalmfilet
75 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 el
Olijfolie
½ el
Bloem
½ el
[Plantaardige] roomboter
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en houd afgedekt warm. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen door de helft. Snijd de wortel in dunne halve plakken.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak 2 - 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 3 el water per persoon toe en kook, afgedekt, nog 8 - 10 minuten, of tot de sperziebonen en wortel gaar zijn. Snijd ondertussen de dille fijn.
Tip: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.
Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 3 - 5 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 1 – 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Stamp de aardappelen grof met een aardappelstamper en voeg wat kookvocht en 1 tl mosterd per persoon toe om het smeuïg te maken. Breng de puree op smaak met peper en zout.
Verhit in de pan van de groenten 1/2 el roomboter per persoon en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de kookroom en 50 ml water per persoon. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel 3 minuten.
Verdeel de aardappelpuree, de groenten en de zalm over de borden. Schep een beetje dilleroomsaus over de zalm en serveer de overige saus in een schaaltje ernaast.