Gebakken zalm in dilleroomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken zalm in dilleroomsaus

Gebakken zalm in dilleroomsaus

met sperziebonen, gele wortel en aardappelpuree

Wist je dat zalm, net als een flamingo, roze is door wat hij eet? De kleur komt van een pigment dat ze opnemen uit bijvoorbeeld garnalen.

Labels:
Familie
Allergenen :
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Sperziebonen

5 gram

Verse dille

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Zalmfilet

(Bevat Vis)

75 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Gele wortel

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

1 el

Olijfolie

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Bloem

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)825 kcal
Energie (kJ)3453 kJ
Vetten47.8 g
waarvan verzadigd16.2 g
Koolhydraten63.5 g
waarvan suikers3.4 g
Vezels15.1 g
Eiwitten30.4 g
Zout2.1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Hapjespan met deksel
Koekenpan
Aluminiumfolie
Keukenpapier
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en houd afgdekt warm.

Groenten bakken
2

Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd door de helft. Snijd de wortel in dunne halve plakken. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak 2 - 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 3 el water per persoon toe en kook, afgedekt, nog 8 - 10 minuten, of tot de sperziebonen en wortel gaar zijn. Snijd ondertussen de dille fijn.

Zalm bakken
3

Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 3 - 5 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 1 – 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Puree maken
4

Stamp de aardappelen grof met een aardappelstamper en voeg wat kookvocht en 1 tl mosterd per persoon toe om het smeuïg te maken. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Saus maken
5

Verhit in dezelfde pan van de groenten 1/2 el roomboter per persoon en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de kookroom en 50 ml water per persoon. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.

Serveren
6

Verdeel de aardappelen, de groenten en de zalm over de borden. Serveer een beetje dilleroomsaus over de zalm en de overige saus in een schaaltje ernaast.

Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.