Grieken zijn gek op hun nationale trots: gemiddeld eten zij jaarlijks maar liefst 10 kilo feta per persoon. Deze traditionele schapenkaas is heerlijk in een salade, maar wordt in Griekenland ook als hapje gegeten. Neem bijvoorbeeld saganaki, een hapje waarbij de kaas met een laagje bloem wordt gebakken in de pan. Wij houden het simpel met feta uit de oven – minstens zo lekker en minder afwas!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
85 gram
Zilvervliesrijst
½ stuk(s)
Knoflookteen
2 stuk(s)
Tomaat
65 gram
Rode cherrytomaten
75 gram
Feta
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
Kappertjes
5 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
2.5 gram
Vers basilicum
(Bevat Selderij)
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
2 el
Olijfolie
1 tl
Bruine suiker
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en breng 250 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel. Kook hierin de zilvervliesrijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen in een zeef, zodat de rijst goed kan afkoelen. Stort eventueel uit over een bord of een snijplank, zodat de rijst sneller afkoelt.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaten in parten en laat de cherrytomaten heel.
Meng in een ovenschaal alle tomaten met de knoflook. Voeg de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie en de bruine suiker toe, schep om en breng op smaak met peper en zout. Leg de feta voorzichtig in zijn geheel in het midden op de tomaten en bak 20 – 25 minuten in de oven. Schep de laatste 5 minuten de kappertjes erbij.
Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de afgekoelde zilvervliesrijst 4 – 5 minuten. Roer niet te vaak, zorg ervoor dat de rijst echt kan bakken. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de zilvervliesrijst over de borden, schep de tomaten met kappertjes half op de rijst en half ernaast en leg de feta voorzichtig op de tomaten. Schenk het sap uit de ovenschaal over de rijst en garneer met de pompoenpitten en het basilicum.