Hoe noemen de Italianen orzo ook wel? a) grano, b) risoni of c) perlina Het juiste antwoord vind je op de receptkaart!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
2 stuk(s)
Knoflookteen
⅓ stuk(s)
Venkel
½ stuk(s)
Courgette
¼ stuk(s)
Citroen
40 gram
Spekreepjes
85 gram
Orzo
1 stuk(s)
Heekfilet
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
200 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel in dunne reepjes. Snijd de courgette in dunne halve maantjes. Snijd de citroen in schijfjes
Tip: Heb je geen haast en wil je dit gerecht een leuke draai geven? Schaaf dan de courgette in linten en bak ze mee met de heekfilet voor een mooi eindresultaat.
Verhit een hapjespan met deksel, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 3 – 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Bewaar het bakvet in de pan. Verhit per persoon 1/2 el roomboter in de hapjespan met bakvet en bak de ui, knoflook, venkel en courgette 3 – 4 minuten op middelhoog vuur.
Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten, zoals komkommer, pompoen en tomaat. Wist je dat courgette rijk is aan ijzer, vitamine C en calcium?
Voeg de orzo toe en bak 1 minuut. Schenk de bouillon er voorzichtig bij en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten gaar op laag vuur. Schep regelmatig. Voeg de laatste 5 minuten ook de spekblokjes toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Dep de heekfilet droog met keukenpapier en bestrooi met de gedroogde tijm, peper en zout.
Tip: Heekfilet is rijk aan jodium – belangrijk voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen. Eet je weinig brood (met bakkerszout)? Zorg dan dat je voldoende vis en zuivel eet om toch genoeg jodium binnen te krijgen.
Verhit de overige roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de heekfilet 3 – 4 minuten op één zijde. Verlaag het vuur en bak nog 1 – 2 minuten op de andere zijde. Verdeel de orzo over de borden en besprenkel naar smaak met extra vierge olijfolie. Knijp een schijfje citroen per persoon uit boven de orzo. Leg de gebakken heekfilet erop en garneer met de overige schijfjes citroen.