Heekfilet met risotto van orzo
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Heekfilet met risotto van orzo

Heekfilet met risotto van orzo

met spekjes, citroen en tijm

Heekfilet leent zich goed voor bakken - het liefst op de huid, zodat het lekker krokant wordt.

Labels:
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

⅓ stuk(s)

Venkel

½ stuk(s)

Courgette

¼ stuk(s)

Citroen

20 gram

Spekreepjes

85 gram

Orzo

1 stuk(s)

Heekfilet

⅓ zakje(s)

Gedroogde tijm

Zelf toevoegen

200 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)694 kcal
Energie (kJ)2903 kJ
Vetten23 g
waarvan verzadigd12 g
Koolhydraten77 g
waarvan suikers12 g
Vezels4.8 g
Eiwitten42 g
Zout3 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Keukenpapier
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel in dunne reepjes. Snijd de courgette in dunne halve maantjes. Snijd de citroen in schijfjes

Tip: Heb je geen haast en wil je dit gerecht een leuke draai geven? Schaaf dan de courgette in linten en bak ze mee met de heekfilet voor een mooi eindresultaat.

Spekjes bakken
2

Verhit een hapjespan met deksel, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 3 – 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Bewaar het bakvet in de pan. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in de hapjespan met bakvet en bak de ui, knoflook, venkel en courgette 3 – 4 minuten op middelhoog vuur.

Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten, zoals komkommer, pompoen en tomaat. Wist je dat courgette rijk is aan ijzer, vitamine C en calcium?

Orzo koken
3

Voeg de orzo toe en bak 1 minuut. Schenk de bouillon er voorzichtig bij en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten gaar op laag vuur. Schep regelmatig om. Voeg de laatste 5 minuten ook de spekblokjes toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Dep de heekfilet droog met keukenpapier en bestrooi met de gedroogde tijm, peper en zout.

Tip: Heekfilet is rijk aan jodium – belangrijk voor de schildklier, stofwisseling en de groei van kinderen. Eet je weinig brood (met bakkerszout)? Zorg dan dat je voldoende vis en zuivel eet om toch genoeg jodium binnen te krijgen.

Vis bakken en serveren
4

Verhit de overige roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de heekfilet 3 – 4 minuten op één zijde. Verlaag het vuur en bak nog 1 – 2 minuten op de andere zijde. Verdeel de orzo over de borden en besprenkel naar smaak met extra vierge olijfolie. Knijp 1 citroenschijfje per persoon uit boven de orzo. Leg de gebakken heekfilet erop en garneer met de overige citroenschijfjes.