Hertenvlees is een mager en smaakvol vlees met een rijke, wildachtige smaak. Met veel eiwitten en weinig vet is het een gezond alternatief dat elk gerecht naar een hoger niveau tilt.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
120 gram
Hertenbiefstuk
200 gram
Aardappelgratin
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
20 gram
Cranberrychutney
½ stuk(s)
Sjalot
25 gram
Radicchio en romaine
65 gram
Rode cherrytomaten
¼ el
Zwarte balsamicoazijn
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Extra vierge olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
¼ el
Mosterd
½ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
2 el
Water voor saus
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verwijder het plastic van het gratinbakje. Bak de aardappelgratin 20 minuten in de oven, of tot de gratin goudbruin kleurt.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de hertenbiefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast en uit de verpakking.
Dep de hertenbiefstuk droog met keukenpapier. Snijd de sjalot in halve ringen. Halveer de cherrytomaten.
Weetje: Wist je dat cherrytomaten meer bètacaroteen bevatten dan gewone tomaten? Bètacaroteen is een antioxidant dat het lichaam beschermt tegen weefselschade en veroudering.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de hertenbiefstuk in de koekenpan. Bak de biefstuk 2 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.
Verhit dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 2 - 3 minuten, of tot de sjalot zacht is. Voeg de cranberrychutney de zwarte balsamicoazijn, de aangegeven hoeveelheid water toe. Roer goed en laat 2 minuten zachtjes inkoken. Zet het vuur uit, roer 1/2 el roomboter door de saus en breng goed op smaak met peper en zout.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, mosterd, wittewijnazijn en honing. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de sla en cherrytomaten toe aan de saladekom en meng met de dressing.
Verdeel de aardappelgratin over de borden. Snijd de hertenbiefstuk, tegen de draad in, in dunne plakken en leg naast de gratin. Schenk de cranberry-balsamicosaus over het vlees en serveer met de salade.