Ondanks de tropische naam werd de eerste pizza Hawaii gemaakt in Canada, door een Griekse pizzabakker. De combinatie van de zoetzure ananas en de zoute ham werd uiteindelijk een wereldwijd succes. Je vindt ananas dan ook vaker in hartige gerechten, zoals vandaag in deze curry met Mexicaanse guadalajara-kruiden.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Limoen
1.5 tl
Mexicaanse kruiden
1 stuk(s)
Kipfilet
¼ stuk(s)
Ananas
½ stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode ui
1 cm
Verse gember
1 stuk(s)
Tomaat
¼ stuk(s)
Rode peper
½ stuk(s)
Rode paprika
85 gram
Surinaamse rijst
1.5 el
Ketjap manis
1 tl
Honing
1 el
Zonnebloemolie
1 tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Pers de limoen uit. Meng voor de marinade in een kom per persoon: 11/2 el ketjap, 1 tl honing, 1 tl Mexicaanse kruiden, 1/2 el zonnebloemolie en 2 tl limoensap. Leg de kipfilet in de marinade en laat minimaal 10 minuten marineren. Schep af en toe om zodat de smaken goed kunnen intrekken. Breng ruim water aan de kook voor de rijst in een pan met deksel.
Verwijder het groen van de ananas en snijd de onderkant eraf. Zet de ananas verticaal en snijd met een scherp mes de schil eraf door voorzichtig van boven naar beneden te snijden. Leg de ananas vervolgens weer plat en snijd in ringen, snijd met een kleiner mes de harde kern uit de ringen. Probeer de ringen heel te laten. Lukt dit niet? Je kunt eventueel ook halve plakken snijden.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de rode ui, verwijder de schil van de gember en snijd of rasp de gember fijn. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper snijd fijn. Snijd de rode paprika in lange repen.
Voeg de rijst toe aan de pan met kokend water en kook de rijst in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de knoflook, rode peper, gember, overige Mexicaanse kruiden en rode ui 2 – 3 minuten. Voeg de rode paprika toe en bak 4 minuten. Voeg de tomatenblokjes en de wittewijnazijn erbij en bak nog 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koeken- of grillpan op hoog vuur en leg de ananasschijven erin. Leg de kipfilet met zo min mogelijk marinade ernaast en bak beide 3 – 4 minuten per kant. Heb je veel ananas? Gebruik dan meerdere pannen of bak de ananas eerst en daarna de kipfilet.
Schenk de achtergebleven marinade bij de hapjespan met paprika en tomaat en voeg 50 ml water per persoon toe. Kook 2 minuten. Verdeel ondertussen de rijst over de borden. Schep de saus met groenten op de rijst. Leg de ananas plakken ernaast en serveer de kipfilet bovenop.