Vandaag breng je de kip op smaak met vadouvan – een kerrie-achtig mengsel dat je tegenwoordig steeds vaker ziet op menukaarten in restaurants. Het woord 'kerrie' is afgeleid van de Indiase naam voor curryblad: 'kari patta'. Toen India nog een Britse kolonie was, wilden de Britten de gerechten thuis namaken met 'kari powder', wat op z'n Engels 'curry powder' werd: een kruidenmengsel dat, net als vadouvan, curryblad bevat.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
85 gram
Basmatirijst
200 gram
Broccoli
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Sjalot
½ stuk(s)
Prei
2 stuk(s)
Kippendijfilet
2 tl
Vadouvan
(Bevat Mosterd)
30 gram
Crème fraîche
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
50 ml
Kippenbouillon
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in twee pannen met deksel voor de rijst en de broccoli. Kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet af en laat uitstomen met het deksel op de pan. Breng de rijst op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de stam in kleine blokjes. Kook de broccoli in 4 – 6 minuten gaar. Giet af en spoel met koud water om te voorkomen dat de broccoli verder gaart.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd fijn. Snijd de kippendijfilet in stukjes van ongeveer 2 cm en wrijf de kippendijstukjes in met 2 tl vadouvan per persoon, peper en zout.
Verhit de roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de sjalot, knoflook en prei 2 – 3 minuten. Voeg de kippendijstukjes toe en bak 2 – 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Bereid ondertussen de bouillon. Schep de kippendijstukjes uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
Voeg de broccoli toe aan de hapjespan en bak 2 – 3 minuten mee. Blus af met de kippenbouillon en voeg de crème fraîche toe. Schep de kippendijstukjes er weer bij en kook het geheel 3 minuten op middellaag vuur, of tot de kip gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de rijst in diepe borden. Verdeel de kip en groenten in roomsaus over de rijst.