De sesamkip is krokant vanbuiten en mals vanbinnen. Je maakt hem namelijk van kipfilethaasjes - het meest malse en gewilde stukje van de kipfilet.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
2 tl
Verse gember
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Paprika
75 gram
Basmatirijst
10 gram
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
15 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
100 gram
Kipfilethaasjes
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ stuk(s)
Wortel
1 el
Olijfolie
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 tl
Sambal
25 gram
Bloem
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakken van 1 cm dik en de paprika en wortel in reepjes. Meng in een kom de groenten met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Leg de groenten op een bakplaat met bakpapier. Rooster de groenten 18 - 20 minuten in de oven.
Schil de gember en rasp of snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en de gember toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg de basmatirijst en 180 ml water per persoon toe. Verkruimel ¼ groentebouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 10 minuten. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat, afgedekt, 10 minuten staan.
Meng in een diep bord per persoon: 25 g bloem met 30 ml water tot een glad beslag. Meng in een ander diep bord de sesamzaadjes met de panko, peper en zout. Dep de kip droog met keukenpapier. Haal de kip door het beslag van bloem en water en vervolgens door het panko-sesammengsel. Leg de gepaneerde kip op een bord.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en bak 2 minuten per kant, of tot de kip goudbruin is. Haal de kip uit de pan, leg op een bakplaat met bakpapier en bak nog 6 - 8 minuten in de oven, of tot de kip gaar is.
Meng in een kleine kom de sojasaus, honing en sambal (zie Tip). Haal de bakplaat met groenten uit de oven, giet het honing-sojamengsel erover en meng goed. Zet weer terug in de oven en bak verder tot de groenten klaar zijn.
Tip: Let jij op je zoutinname? Voeg dan de helft van de sojasaus toe. Wie wil kan na het serveren naar smaak meer toevoegen.
Verdeel de groenten en de rijst over de borden. Serveer de kip op de rijst.
Weetje: Groenten eten heeft veel voordelen, waaronder het verlagen van het risico op chronische ziekten. Minder dan 4 op de 10 Belgen en Nederlanders eet dagelijks 200 gram groente. Dit recept bevat ruim 200 gram groente, waardoor je al 4/5 van de ADH binnenkrijgt.