Kipfilethaasjes met sticky sinaasappelsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile

Kipfilethaasjes met sticky sinaasappelsaus

met broccoli en aardappeltjes met rozemarijn

Wist je dat rozemarijn afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee? Van nature groeit de plant dicht bij de kust, vandaar dat zijn naam 'zeedauw' betekent.

Labels:
Extra groente
Caloriebewust
Eiwitrijk

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelpartjes

100 gram

Kipfilethaasjes

½ stuk(s)

Handsinaasappel

½ stuk(s)

Ui

200 gram

Broccoli

40 gram

Uienchutney

½ takje(s)

Verse rozemarijn

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

1 el

[Plantaardige] roomboter

1 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

½ tl

Grove mosterd

0.13 stuk(s)

[Zoutarm] kippenbouillonblokje

naar smaak

[Plantaardige] mayonaise

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2734 kJ
Energie (kcal)653 kcal
Vetten26.9 g
waarvan verzadigd10.4 g
Koolhydraten60.6 g
waarvan suikers13.2 g
Vezels13.5 g
Eiwitten36.2 g
Zout1.1 g

Benodigdheden

Pan
Koekenpan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Koekenpan

Instructies

1
  • Preheat the oven to 220°C.
  • Heat half of the olive oil in a frying pan over medium-high heat. Fry the potato wedges for 15 minutes, covered.
  • Discard the rosemary stalk(s) and finely chop the leaves. Remove the lid and add the rosemary, then fry for 5 - 8 more minutes. Season with salt and pepper.
  • Boil plenty of water in a pot or saucepan for the broccoli. Cut the head of the broccoli into florets and dice the stem. Blanch the broccoli for 2 - 3 minutes, then drain.
2
  • Cut the onion into eight wedges.
  • Transfer the onion and broccoli to a parchment-lined baking sheet.
  • Drizzle with the rest of the olive oil and season with salt and pepper, then roast in the oven for 12 - 15 minutes.
  • Melt half of the butter in a frying pan over medium-high heat. Fry the chicken for 4 - 6 minutes or until done, then remove from the pan and set aside.
3
  • To the same pan, add the onion chutney, orange juice, honey and mustard, then crumble in the stock cube (see pantry for amounts).
  • Mix well to combine, then bring to a boil.
  • Allow to thicken and reduce for 2 - 3 minutes, then remove from the heat and stir in the rest of the butter.
4
  • Serve the potato wedges, chicken and broccoli on plates.
  • Drizzle the chicken with the orange sauce.
  • Serve with some mayonnaise as preferred.