Mensen eten al bijna 4000 jaar knoflook! Geen wonder dat het een hoofdbestanddeel is van zoveel gerechten en in keukens van over de hele wereld.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
65 gram
Champignons
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
3 stuk(s)
Kipgehaktballetjes met Italiaanse kruiden
100 gram
Sperziebonen
10 ml
Basilicumcrème
2.5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
50 ml
Zoutarme paddenstoelen- of groentebouillon
1 el
[Plantaardige] roomboter
1 el
Olijfolie
½ tl
Mosterd
1 el
Rodewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de aardappelen en snijd in kwarten. Leg in een kom en besprenkel met de helft van de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om. Verdeel de aardappelen over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 - 30 minuten in de oven.
Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes.
Weetje: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.
Verhit de helft van de roomboter in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Halveer de gehaktballetjes en bak 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en houd apart. Verhit de overige roomboter in dezelfde pan. Bak de helft van de knoflook en de helft van de ui 1 - 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak 4 - 6 minuten. Blus af met de rodewijnazijn en de bouillon.
Roer de mosterd en de room door de saus en breng op smaak met peper en zout. Laat 8 - 9 minuten inkoken. Leg daarna de gehaktballetjes terug in de pan. Laat, afgedekt, 4 - 5 minuten koken, of tot de saus is ingedikt en de gehaktballetjes gaar zijn.
Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de sperziebonen en de overige knoflook en ui 2 - 3 minuten. Blus af met een scheutje water en laat, afgedekt, 2 - 3 minuten stoven op middellaag vuur. Roer de basilicumcrème erdoorheen en breng op smaak met peper en zout.
Snijd of knip de peterselie fijn. Serveer de gehaktballetjes in de saus. Serveer de aardappelen en sperziebonen ernaast. Garneer met de peterselie.