Paella komt uit de Spaanse streek Valencia. Wist je dat de naam van dit mediterrane gerecht koekenpan betekent in het Valenciaanse dialect?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Paprika
1 tl
Gemalen kurkuma
½
Tomatenpuree
75 gram
Risottorijst
½ stuk(s)
Citroen
60 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
25 gram
Chorizoblokjes
¼ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
40 gram
Sperziebonen
100 gram
Kippendijreepjes
1 tl
Piri-pirikruiden
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Tomaat
½ el
Extra vierge olijfolie
1 el
Olijfolie
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
400 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd de wortel in dunne halve maantjes. Snijd de paprika in repen. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd ze in 3 gelijke stukken. Snijd de tomaat in partjes en meng in een kom de zwarte balsamicoazijn en de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Schep goed om.
Verhit de helft van de olijfolie in een grote wok of hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de ui, wortel, de gemalen kurkuma en de piri-pirikruiden (let op: pittig! Gebruik naar smaak) toe en fruit 3 minuten. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg vervolgens de risottorijst en 350 ml bouillon per persoon toe en breng aan de kook. De overige bouillon gebruik je later. Laat de rijst, afgedekt, 15 minuten zachtjes koken en roer regelmatig door. Voeg de sperziebonen toe en kook nog 12 minuten.
Snijd de citroen in partjes en snijd de peterselie fijn. Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de kippendijreepjes, chorizo en garnalen 3 minuten (zie Tip).
Tip: De garnalen en de kippendij hoeven nog niet helemaal gaar te zijn - ze garen later nog verder in de paella.
Haal het deksel van de pan met rijst en voeg de overige bouillon, garnalen, kippendijreepjes en chorizo, inclusief bakvet, toe aan de paella. Roer goed door en laat zachtjes nog 3 minuten koken, of tot de kip en de garnalen helemaal gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de paella over de borden en knijp er 1 citroenpartje per persoon boven uit. Garneer met de peterselie. Serveer met tomatensalade de overige citroenpartjes.