Knolselderijstamppot met serranoham
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Knolselderijstamppot met serranoham

Knolselderijstamppot met serranoham

met kruidenroomkaas en bieslook

Serranoham wordt traditioneel op grote hoogtes gedroogd, en is daarom ook vernoemd naar het Spaanse woord voor gebergte: sierra.

Labels:
Extra groente
Allergenen :
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

190 gram

Knolselderij

(Bevat Selderij)

250 gram

Aardappelen

40 gram

Serranoham

2.5 gram

Verse bieslook

50 gram

Kruidenroomkaas

1 stuk(s)

Tomaat

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

½ el

[Plantaardige] roomboter

5 ml

[Plantaardige] melk

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)634 kcal
Energie (kJ)2653 kJ
Vetten27 g
waarvan verzadigd15 g
Koolhydraten63 g
waarvan suikers8 g
Vezels10.6 g
Eiwitten27 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Aardappelstamper

Instructies

Snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook 500 ml water per persoon in een grote pan met deksel. Snijd de schil van de knolselderij. Snijd vervolgens per persoon 1/4 knolselderij in grove stukken van 2 cm. Schil de aardappelen en snijd ook in grove stukken van 2 cm.

Tip: Snijd een stuk van de onderkant en zet de knolselderij met deze platte kant naar onderen op de snijplank. Snijd met een groot mes van boven naar beneden de schil van de knol. Halveer hem, leg met het platte snijvlak op de plank, snijd in plakken en vervolgens in stukken.

Koken
2

Voeg de knolselderij en een snuf zout toe aan de grote pan met kokend water en kook de knolselderij 3 minuten. Voeg de aardappelen toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten, of totdat de aardappel en knolselderij gaar zijn. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Serranoham bakken
3

Trek ondertussen de plakken serranoham uit elkaar en verdeel de serranoham over een bakplaat met bakpapier. Bak de serranoham 8 - 10 minuten in de oven, of totdat de ham knapperig is. Snijd ondertussen de verse bieslook fijn.

Puree maken
4

Stamp de knolselderij, de aardappelen en de kruidenroomkaas tot een grove puree met een aardappelstamper. Meng er de roomboter, de mosterd en melk doorheen om het smeuïg te maken.

Tip: Let je op je calorie-inname? Gebruik dan 40 gram kruidenroomkaas per persoon

Op smaak brengen
5

Breng de stamppot op smaak met het grootste deel van de bieslook en peper en zout. Voeg eventueel meer mosterd naar smaak toe. Breek de knapperige serranoham in stukjes. Snijd de tomaat in blokjes.

Serveren
6

Verdeel de knolselderijstamppot over de borden en garneer met de knapperige serranoham, de tomatenblokjes en de overige bieslook.

Tip: Wist je dat dit gerecht de helft van de ADH aan voedingsvezels bevat? Dit komt voornamelijk door de knolselderij, een zeer vezelrijke groente. Bovendien bevat de hoeveelheid knolselderij die je in dit gerecht gebruikt bijna net zoveel calcium als 1 glas melk.