Köfte in kruidige tomatensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Köfte in kruidige tomatensaus

Köfte in kruidige tomatensaus

met krieltjes, olijven en ciabatta

Dit gerecht is geïnspireerd op Kefta mkaouara - kleine gehaktballetjes in een pittige zelfgemaakte tomatensaus; een favoriet van zowel kinderen als volwassenen. Traditioneel wordt dit beroemde Marokkaanse gerecht bereid in een tajine.

Labels:
Familie
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Tomaat

½ stuk(s)

Rode puntpaprika

3 stuk(s)

Rundergehaktballetjes met köfte-kruiden

100 gram

Voorgekookte halve kriel met schil

1 stuk(s)

Wit tarwebroodje

¼ zakje(s)

Afrikaanse kruidenmix

10 gram

Leccino-olijven

200 gram

Passata

5 gram

Verse bladpeterselie

¼ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

¾ el

Olijfolie

50 ml

Water

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)725 kcal
Energie (kJ)3032 kJ
Vetten32 g
waarvan verzadigd10 g
Koolhydraten65 g
waarvan suikers14 g
Vezels6.9 g
Eiwitten41 g
Zout3 g

Benodigdheden

Koekenpan met deksel
Hapjespan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaat in grove blokjes en de puntpaprika in smalle repen. Halveer de gehaktballetjes.

Tip: Wist je dat (punt)paprika naast vitamine C ook rijk is aan vitamine E? Vitamine E is een antioxidant die ook in zonnebloemolie, volkoren producten, noten, zaden en groene groenten zit.

Bakken
2

Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie in een koekenpan met deksel en bak de gehaktballen, afgedekt, in 4 - 5 minuten rondom bruin. Houd apart tot verder gebruik. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de rode puntpaprika 3 - 4 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook, ui en voorgekookte krieltjes toe.

Saus koken
3

Bak de ciabatta ondertussen 6 - 8 minuten in de oven af. Voeg de Afrikaanse kruiden, tomaat, olijven, passata en 50 ml water per persoon toe. Meng vervolgens 1/2 tl honing per persoon door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur laag en laat 5 - 7 minuten doorkoken zodat het vocht deels verdampt. Voeg de laatste 2 minuten de gehaktballen toe aan de saus.

Tip: Is niet iedereen liefhebber van olijven? Voeg ze dan niet toe aan de saus, maar serveer ze apart aan tafel.

Serveren
4

Snijd de peterselie fijn en de citroen in parten. Verdeel het gerecht over de borden en garneer met 1 partje citroen per persoon en de peterselie. Breek de ciabatta in stukken en serveer erbij.

Tip: Dit Marokkaanse gerecht wordt vaak zonder bestek gegeten en geserveerd in een grote schaal (tajine) in het midden van de tafel. Je gebruikt dan stukjes brood om het mee op te eten.