Deze vegetarische schotel met gebakken rijst bestrooi je met een royale hoeveelheid cashewnoten, die niet alleen zorgen voor de nodige knapperigheid, maar ook eiwitten en gezonde vetten bevatten. De sojasaus, de gember en het sesamzaad geven dit gerecht zijn Aziatische smaken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
85 gram
Zilvervliesrijst
10 gram
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
20 gram
Gezouten cashewnoten
(Bevat Pinda's, Noten)
½ stuk(s)
Peen
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
2 stuk(s)
Bosui
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
10 ml
Sojasaus
(Bevat Gluten, Soja)
1 el
Olijfolie
½ el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen een wok of hapjespan met deksel op hoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Hak de cashewnoten grof.
Snijd de peen in kleine blokjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 3 gelijke stukken. Pers of snijd de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar.
Verhit de helft van de olijfolie in dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de peen al roerend 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de sperziebonen toe en bak al roerend nog 8 – 10 minuten, of totdat de boontjes beetgaar zijn. De groenten mogen best een beetje bruin worden, dat geeft veel smaak. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon.
Verhit de overige olijfolie in een andere wok of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe en bak 1 minuut. Voeg de rijst toe aan de pan en bak al roerend 1 – 2 minuten, of tot het geheel krokant en bruin van kleur is. Voeg de gebakken groenten, de helft van de sojasaus en het witte gedeelte van de lente-ui toe en bak nog 1 minuut (zie tip). Proef en voeg eventueel meer sojasaus naar smaak toe.
Verdeel de rijst over de kommen. Serveer met het spiegelei en garneer met de cashewnoten, sesamzaadjes en het groene gedeelte van de lente-ui.