Couscous is populair in veel Noord-Afrikaanse landen, waar het meestal met groenten, vlees of vis en een pittige saus wordt gegeten. In Egypte wordt het juist meer als dessert gegeten, zoals wij een rijstpudding kennen: met boter, kaneel, rozijnen en room. Vandaag maak je een couscous met een mediterrane twist door halloumi toe te voegen: een zilte, Cypriotische kaas die niet smelt tijdens het bakken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
10 gram
Amandelen
(Bevat Noten Kan bevatten Pinda's, Sesamzaad)
½ stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Verse koriander
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Limoen
60 gram
Halloumi
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Rode paprika
85 gram
Volkoren couscous
(Bevat Gluten)
10 gram
Rozijnen
(Kan bevatten Pinda's, Sesamzaad, Noten)
40 gram
Volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
175 ml
Groentebouillon
¾ el
Olijfolie
1 el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Hak de amandelen grof, pers de knoflook of snijd fijn en hak de koriander fijn. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Snijd de halloumi in blokjes van ongeveer 1 – 2 cm.
Snijd de paprika in reepjes. Meng in een pan met deksel de couscous en de rozijnen met de bouillon en laat, afgedekt, 10 minuten wellen. Roer daarna los met een vork.
Verhit ondertussen de helft van de olijfolie in een koekenpan op middelmatig vuur en bak de paprikareepjes 7 – 9 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een andere koekenpan op middelhoog vuur en bak de limoenrasp en de knoflook 30 seconden. Voeg de blokjes halloumi toe, bak in 3 – 4 minuten rondom krokant en haal daarna uit de pan. Bak de gewelde couscous 1 – 2 minuten in dezelfde pan in de limoen-knoflookolie.
Schep de couscous in een saladekom, meng de koriander erdoor en breng op smaak met de extra vierge olie, peper en zout.
Verdeel de couscous over de borden en schep de reepjes paprika ernaast. Besprenkel de couscous met het limoensap en garneer met de halloumi en de amandelen. Serveer de yoghurt apart, zodat iedereen dit naar eigen smaak kan toevoegen.