Niks lekkerder dan een stoofpotje tijdens een frisse herfstavond! Het kalfsvlees dat je daar vandaag voor gebruikt is al voorgestoofd, zodat het niet uren meer op het vuur hoeft te staan voor een mals resultaat. Bij een stoof kunnen frieten natuurlijk niet ontbreken. De witlofsalade zorgt voor de nodige frisheid.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Wortel
1 stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
150 gram
Kalfsstoof
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Laurierblad
40 gram
Cranberrychutney
2.5 gram
Verse krulpeterselie
1 stuk(s)
Witlof
½ stuk(s)
Peer
¼ stuk(s)
Citroen
50 gram
Mayonaise
(Bevat Mosterd, Eieren)
15 gram
Rozijnen
20 gram
Veldsla
1 el
[Plantaardige] roomboter
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Mosterd
125 ml
Zoutarme runderbouillon
¼ el
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 210 graden en bereid de bouillon. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd er frieten van 1/2 cm breed van. Meng ze op een bakplaat met bakpapier met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 35 – 40 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin. Schep halverwege om.
Weeg ondertussen de peen af en snijd de peen in zeer kleine blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwarm 1 el roomboter per persoon in een diepe hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en de ui 2 – 3 minuten. Voeg de peen toe en bak 6 – 8 minuten mee.
Zet het vuur laag en voeg de kalfsstoof, de bouillon, de takjes tijm, het laurierblad, de cranberrychutney en de mosterd toe aan de hapjespan.
Breng de kalfsstoof aan de kook en laat 15 minuten, afgedekt, zachtjes stoven. Het kalfsvlees zal een beetje uit elkaar vallen. Haal in de laatste 5 minuten het deksel van de pan en verhoog het vuur. Voeg eventueel extra water toe wanneer de stoof te snel droog wordt, of kook iets langer in wanneer hij te nat blijft. Haal de takjes tijm en het laurierblad weer uit de stoof.
Snijd ondertussen de krulpeterselie grof. Snijd de witlof en de peer in fijne reepjes en meng ze in een saladekom (zie tip). Pers de citroen uit. Meng per persoon 1/4 deel van de mayonaise, 1/4 el extra vierge olijfolie en 1/2 el citroensap per persoon met de witlof. Voeg de peer, de rozijnen en de helft van de krulpeterselie toe aan de witlofsalade. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Is de peer in jouw box hard? Rasp deze dan fijn, of schaaf in zeer dunne plakjes.
Verdeel de veldsla over de borden en schep de witlofsalade erop. Schep de kalfsstoof erbij, garneer met de rest van de krulpeterselie en serveer met de ovenfrietjes en overige mayonaise.