Macaroni met ham en kaassaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Macaroni met ham en kaassaus

Macaroni met ham en kaassaus

met twee kazen en een frisse salade

Geniet in oktober van pure nostalgie op je bord! Kook je favoriete recepten van toen je klein was voor het hele gezin (of voor jezelf) en herbeleef jouw meest dierbare tafelmomenten van vroeger.

Labels:
Familie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

90 gram

Casarecce

2 plak(ken)

Achterham

165 ml

Biologische halfvolle melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 snufje

Nootmuskaat

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

25 gram

Geraspte emmentaler

2.5 gram

Verse bladpeterselie

¼ stuk(s)

[Mini-]komkommer

1 stuk(s)

Tomaat

¼ head

Lollo biondo

Zelf toevoegen

0.1 stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

½ el

Extra vierge olijfolie

1.5 el

Bloem

naar smaak

Peper en zout

½ el

[Plantaardige] roomboter

1 tl

Wittewijnazijn

1 tl

Mosterd

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3434 kJ
Energie (kcal)821 kcal
Vetten34 g
waarvan verzadigd18 g
Koolhydraten88 g
waarvan suikers15 g
Vezels2.9 g
Eiwitten40 g
Zout2 g

Benodigdheden

Rasp
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Saladekom

Instructies

Pasta koken
1

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Verkruimel 1 bouillonblokje per persoon boven de pan. Kook de casarecce, afgedekt, 10 minuten. Giet daarna af en bewaar 25 ml kookvocht per persoon. Snijd de plakjes ham in reepjes. Rasp per persoon 1/2 tl van de nootmuskaat.

Tip: Kook de pasta lekker al dente - hij gaart zometeen namelijk nog verder in de oven!

Roux maken
2

Smelt 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en roer met een garde droog. Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad.

Mengen
3

Haal de steelpan met de roux van het vuur. Voeg de geraspte nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Roer de geraspte oude kaas door de roux en voeg vervolgens de ham, de pasta en het achtergehouden kookvocht toe. Roer goed.

Ovenschotel maken
4

Schep de pasta met ham en kaas over in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte emmentaler. Gratineer 10 minuten in de oven of totdat de kaas mooi goudbruin is gekleurd. Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn.

Tip: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? 5 gram peterselie per persoon lijkt misschien weinig, maar draagt wel degelijk bij aan je ijzerinname!

Salade maken
5

Meng in een saladekom de helft van de bladpeterselie met per persoon: 1 tl mosterd, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout. Snijd de komkommer in blokjes en de tomaat in partjes. Voeg beide toe aan de saladekom. Scheur de bladen van de botersla grof en meng ook door de saladekom.

Serveren
6

Verdeel de casarecce met ham en kaas over de borden en garneer met de overige bladpeterselie. Serveer met de frisse salade.