Geniet in oktober van pure nostalgie op je bord! Kook je favoriete recepten van toen je klein was voor het hele gezin (of voor jezelf) en herbeleef jouw meest dierbare tafelmomenten van vroeger.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
90 gram
Casarecce
2 plak(ken)
Achterham
165 ml
Biologische halfvolle melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 snufje
Nootmuskaat
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
25 gram
Geraspte emmentaler
2.5 gram
Verse bladpeterselie
¼ stuk(s)
[Mini-]komkommer
1 stuk(s)
Tomaat
¼ head
Lollo biondo
0.1 stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
½ el
Extra vierge olijfolie
1.5 el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
½ el
[Plantaardige] roomboter
1 tl
Wittewijnazijn
1 tl
Mosterd
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Verkruimel 1 bouillonblokje per persoon boven de pan. Kook de casarecce, afgedekt, 10 minuten. Giet daarna af en bewaar 25 ml kookvocht per persoon. Snijd de plakjes ham in reepjes. Rasp per persoon 1/2 tl van de nootmuskaat.
Tip: Kook de pasta lekker al dente - hij gaart zometeen namelijk nog verder in de oven!
Smelt 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en roer met een garde droog. Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad.
Haal de steelpan met de roux van het vuur. Voeg de geraspte nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Roer de geraspte oude kaas door de roux en voeg vervolgens de ham, de pasta en het achtergehouden kookvocht toe. Roer goed.
Schep de pasta met ham en kaas over in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte emmentaler. Gratineer 10 minuten in de oven of totdat de kaas mooi goudbruin is gekleurd. Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn.
Tip: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? 5 gram peterselie per persoon lijkt misschien weinig, maar draagt wel degelijk bij aan je ijzerinname!
Meng in een saladekom de helft van de bladpeterselie met per persoon: 1 tl mosterd, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout. Snijd de komkommer in blokjes en de tomaat in partjes. Voeg beide toe aan de saladekom. Scheur de bladen van de botersla grof en meng ook door de saladekom.
Verdeel de casarecce met ham en kaas over de borden en garneer met de overige bladpeterselie. Serveer met de frisse salade.