Het voordeel van gember is dat je het lang kunt bewaren. In een afgesloten zakje in de koelkast kun je ongeschilde en ongesneden gember zo’n 3 tot 4 weken bewaren. Je kunt het ook prima invriezen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Witte kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
½ stuk(s)
Courgette
½ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
½ stuk(s)
Citroen
1 tl
Verse gember
20 gram
Dadelstukjes
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
Extra vierge olijfolie
75 ml
Water
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember. Halveer de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in smalle reepjes. Snijd de courgette en wortel in halve maantjes.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de courgette, wortel, paprika, ui, knoflook en gember toe. Roerbak 3 - 4 minuten. Voeg de dadelstukjes toe en roerbak 1 - 2 minuten.
Voeg per persoon: 1 1/2 tl Afrikaanse kruiden en 1/4 bouillonblokje toe en schep goed om. Voeg 75 ml water per persoon toe. Laat het geheel, afgedekt, 10 - 12 minuten sudderen op middelmatig vuur. Maak vervolgens wat plaats onderin de pan. Leg de witte kaas op de bodem van de pan en breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Verhit nog 1 - 2 minuten met de groenten.
Gezondheidstip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de witte kaas. De overige witte kaas kun je de volgende dag bijvoorbeeld in een lunchsalade verwerken, of gebruiken om er je belegde boterham mee te garneren.
Kook ondertussen de aardappelen 12 - 15 minuten, of tot ze gaar zijn. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Weetje: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze zijn rijk aan goede koolhydraten, kalium, vitamine C, B6 en B11 en vezels!
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Snijd de citroen in kwarten. Knijp naar smaak citroenpartjes uit boven de groentestoof en laat, onafgedekt, nog 5 - 6 minuten verder koken op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg 2/3 van de peterselie en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon toe aan de pan met aardappelen. Breng op smaak met peper en zout en meng goed. Verdeel de aardappelen over diepe borden en schep de groentestoof erbij. Garneer met de overige peterselie en de eventuele overige citroenpartjes.