Met deze mixed grill breng je verschillende Mediterrane klassiekers samen voor een tafel vol met smaken en een goede dosis vakantiegevoel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
10 gram
Verse munt, oregano en peterselie
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
85 gram
Orzo
100 gram
Rundergehakt met köftekruiden
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
¼ stuk(s)
Citroen
50 gram
Biologische volle yoghurt
120 gram
Kipfilethaasjes met tuinkruidenmarinade
1 stuk(s)
Spies
100 gram
Rode cherrytomaten
1 stuk(s)
Libanees platbrood
20 gram
Leccino-olijven
25 gram
Witte kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
1.25 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de orzo. Ris de oregano van de takjes en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de helft van de ui fijn en snijd de andere helft in dunne halve ringen. Kook de orzo, afgedekt, in 12 - 14 minuten gaar. Giet af en spoel daarna met koud water.
Meng in een grote kom het gehakt met de helft van de oregano, de helft van de knoflook, de gesnipperde rode ui, peper en zout. Vorm van het gehakt 3 ovale gehaktballen (köfte) per persoon. Bewaar in de koelkast tot je ze gaat bakken.
Snijd de muntblaadjes fijn. Snijd de citroen in 2 partjes per persoon. Snijd de helft van de komkommer in kleine blokjes. Halveer de andere helft in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer vervolgens met een grove rasp. Knijp, boven de wasbak, in delen zoveel mogelijk vocht uit de geraspte komkommer. Meng in een kleine kom de yoghurt met de geraspte komkommer, de helft van de munt en de overige knoflook. Breng op smaak met het citroensap van 1 citroenpartje per persoon, peper en zout. Zorg ervoor dat je voor de garnering 1 citroenpartje per persoon overhoudt.
Tip: Je kunt de geraspte komkommer uitknijpen met je handen, maar eventueel ook in een schone theedoek.
Rijg de kipfilethaasjes aan de spiesjes. Leg deze kipsouvlaki in een ovenschaal. Meng de cherrytomaten in een kom met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 tl balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de cherrytomaten over een bakplaat met bakpapier. Bak de souvlaki en cherrytomaten 10 - 12 minuten in de oven, of tot de kip gaar is. Verwarm het Libanees platbrood de laatste 1 - 2 minuten mee in de oven.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de köfte in 2 - 4 minuten bruin. Dek de koekenpan af en bak nog 4 - 6 minuten. Snijd ondertussen de olijven grof en snijd de bladpeterselie fijn. Meng in een kom de orzo met de komkommerblokjes, de overige rode ui, de olijven, de bladpeterselie, de overige oregano, de munt en 1/4 el olijfolie per persoon.
Serveer de orzosalade in een mooie grote schaal. Verkruimel de witte kaas over de salade en garneer met de citroenpartjes. Verdeel de köfte en souvlaki over de borden. Serveer de tzatziki, het Libanees platbrood en de cherrytomaten er in aparte schalen bij.