In dit gerecht ontmoeten de keukens van Europa en het Midden-Oosten elkaar. Parelcouscous wordt onder meer in Israël en Libanon veel gegeten, maar met ingrediënten als rucola, verse tijm en citroen gaan de smaken van dit gerecht meer richting die van de Italiaanse keuken. We hebben je alvast wat werk uit handen genomen door de garnalen voor je te pellen. Zo kun jij snel genieten van dit smaakvolle gerecht.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
¼ stuk(s)
Citroen
2.5 gram
Verse tijm
½ stuk(s)
Courgette
85 gram
Parelcouscous
90 gram
Garnalen
20 gram
Rucola
naar smaak
Peper en zout
200 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
Zonnebloemolie
1 el
Olijfolie
Bereid de bouillon. Snipper de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit. Ris de tijmblaadjes van de takjes en snijd de courgette in blokjes.
Verhit de helft van de olijfolie in een pan met deksel en bak de parelcouscous al roerend 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de bouillon toe, zet het vuur laag en kook de parelcouscous, afgedekt, in 12 minuten gaar. Blijf de parelcouscous goed doorroeren om te voorkomen dat hij aanbakt. Voeg extra water toe als de parelcouscous te droog wordt. Giet af indien nodig. Roer de korrels los en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een wok of hapjespan. Dep de garnalen droog met keukenpapier en roerbak de garnalen 3 minuten op middelhoog vuur. Haal uit de pan en bewaar apart, bewaar ook het bakvocht van de garnalen.
Verhit de zonnebloemolie in dezelfde wok of hapjespan en fruit de rode ui, knoflook en rode peper 2 minuten op middellaag vuur (zie tip). Voeg de courgette, tijm en citroenrasp toe, breng op smaak met peper en zout en bak 6 minuten.
Tip: Eten er ook kinderen mee van dit gerecht? Dan kun je de rode peper eventueel weglaten en apart serveren als topping.
Voeg de garnalen, inclusief hun bakvocht, toe aan de courgette. Breng op smaak met ½ el citroensap per persoon, peper en zout en verhit nog 1 minuut. Zet daarna het vuur uit. Scheur de rucola klein. Voeg de parelcouscous en rucola toe aan de wok of hapjespan en meng goed.(TIP)
Tip: Rucola kan na verhitting soms wat bitter smaken. Vind je dat niet lekker? Roer de rucola dan niet door de warme courgette maar gebruik hem om het gerecht mee te garneren.
Verdeel het gerecht over de borden en besprenkel naar smaak met extra citroensap.