Wist je dat rucola 5 keer meer calcium, vitamine A en ijzer bevat dan heel veel andere groenten?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
150 gram
Pompoenblokjes
1 stuk(s)
Ui
25 gram
Blauwekaasblokjes
5 gram
Verse salie
15 gram
Walnoten
30 gram
Rucola
naar smaak
Peper en zout
50 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
[Plantaardige] roomboter
Bereid de bouillon in een pan met deksel voor de aardappelen en pompoen. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen en pompoen, afgedekt, 12 – 15 minuten in de bouillon. Bewaar 50 ml van het kookvocht per persoon voor de jus, giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip). Snijd de ui in halve ringen.
Tip: Houd eventueel wat extra kookvocht apart om later de puree iets smeuïger te maken.
Zet een bord met keukenpapier klaar. Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de roomboter heet is, de salieblaadjes toe en bak 1 minuut per kant. Haal de blaadjes uit de pan, leg op het bord met keukenpapier en bewaar apart. Verlaag het vuur.
Voeg de ui en een snufje zout toe aan dezelfde pan met roomboter van de salie en bak 8 - 10 minuten op middellaag vuur, of tot de ui zacht en gekaramelliseerd is. Roer regelmatig door.
Stamp ondertussen de aardappelen en pompoen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg eventueel wat van het achtergehouden kookvocht toe om het smeuïger te maken. Voeg de helft van de blauwe-kaasblokjes en 2/3 van de rucola toe aan de puree en meng goed door. Breng goed op smaak met peper en zout.
Verhoog het vuur van de uien naar middelhoog en blus af met het achtergehouden kookvocht. Laat 3 - 4 minuten inkoken.
Hak de walnoten grof. Verdeel de rucola en puree over de borden. Verkruimel de salieblaadjes erover. Besprenkel met de gekaramelliseerde uienjus. Verdeel de walnoten en rest van de blauwe-kaasblokjes over de borden.
Tip: Wist je dat vitamine A een belangrijke rol speelt in ons vermogen om te kunnen zien in het schemerdonker? Daarnaast is het goed voor de gezondheid van je huid, haar en nagels. 200 gram pompoen bevat al de helft van de ADH vitamine A.