Naast het neusje heb je ook het huidje van de zalm. Dat hebben we bewust laten zitten omdat het zorgt voor extra smaak en gezonde omega 3-vetzuren bevat.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Broccoli
1 stuk(s)
Knoflookteen
2 tl
Verse gember
½ stuk(s)
Rode peper
20 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
½ gram
Nutri-Score
½ zakje(s)
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
1.75 el
Olijfolie
1.5 tl
Bruine basterdsuiker
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en breng ruim water met een snufje zout aan de kook in een pan met deksel voor de broccoli. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli, afgedekt, in 5 - 7 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Meng in een kom de rode peper, bruine suiker, sojasaus, gember en de helft van de olijfolie (zie Tip 1). Leg de zalm in de kom, zet in de koelkast en laat minimaal 10 minuten marineren (zie Tip 2). Schep af en toe om.
Tip 1: Houd je van pittig en heb je sambal in huis? Voeg dit dan naar smaak aan de marinade toe voor extra pit.
Tip 2: Op de huid van de zalm kan hier en daar nog een schub zitten. Deze kun je makkelijk verwijderen door voorzichtig met een mes tegen de richting van de huid in te krabben.
Meng ondertussen in een andere kom de knoflook, de broccoli en de overige olijfolie (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout en verdeel de broccoli over een bakplaat met bakpapier. Bak de broccoli in 15 - 20 minuten in de oven, of tot de broccoli beetgaar is. De topjes van de broccoli mogen donker kleuren - dit geeft een nootachtige smaak. Schep halverwege om.
Tip: Om afwas te besparen kun je de olijfolie, de knoflook en de broccoli ook direct op de bakplaat met bakpapier mengen.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in de pan met deksel van de broccoli voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en haal de zalm uit de marinade. Bak de zalm 2 – 3 minuten op de huid en 2 minuten op de andere kant. Haal de zalm uit de pan en schenk de achtergebleven marinade in de koekenpan. Voeg 1/2 el water per persoon toe en verhit 2 minuten.
Weetje: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardine, zit er vol mee.
Verdeel de rijst over de borden en leg de zalm bovenop de rijst. Leg de broccoli eromheen en strooi het sesamzaad erover. Giet de saus uit de koekenpan over de zalm en de rijst.