Ricotta betekent letterlijk "opnieuw gekookt" en wordt eigenlijk gemaakt van een bijproduct van kaas: wei. Deze wordt "opnieuw" gekookt en zo ontstaat ricotta. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
2 stuk(s)
Ui
125 gram
Kastanjechampignons
5 gram
Verse dragon en kervel
¼ stuk(s)
Citroen
85 gram
Orzo
50 gram
Ricotta
25 gram
Geraspte Parmigiano Reggiano
naar smaak
Peper en zout
175 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Olijfolie
Bereid de bouillon. Snijd de rode ui in de lengte in achten. Maak de kastanjechampignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakken. Snijd de verse kervel fijn en hak de verse dragon grof. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit.
Tip: Wist je dat dit gerecht meer dan 250g groenten bevat? De rode ui is een onderschatte supergroente! Hij is niet alleen rijk aan vezels en B-vitaminen, maar zit ook bomvol antioxidanten en vitamine C.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelmatig vuur en roerbak de ui in 9 – 11 minuten goudbruin en zacht. Voeg vervolgens de champignons toe en bak 5 - 7 minuten al roerend bruin. Breng op smaak met peper en zout. Verhit ondertussen een pan met deksel, zonder olie, op middelhoog vuur en rooster de orzo 1 minuut. Voeg de bouillon toe, zet het vuur laag en kook de orzo, afgedekt, in 12 minuten droog. Roer daarna de korrels los en laat zonder deksel uitstomen.
Meng ondertussen in een kleine kom de ricotta met de geraspte pecorino en per persoon: ¼ tl citroenrasp en ½ el citroensap. Breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Voeg de roomboter, de helft van de citroenricotta en de orzo toe aan de koekenpan met ui en champignons en roer goed door. Voeg kervel toe naar smaak en houd een deel apart om te garneren.
Tip: Ricotta is heerlijk romig van smaak. Maar, wist je dat het eigenlijk een hele magere kaas is én weinig zout bevat? Het bevat maar liefst 90-95% minder zout en veel minder calorieën. Lekker én gezond dus!
Verdeel de orzo over de borden en garneer met de overige citroenricotta. Bestrooi de orzo naar smaak met de overige kervel en dragon. Besprenkel naar smaak met het overige citroensap en de citroenrasp.
Tip: Kervel en dragon hebben een anijsachtige smaak waar niet iedereen van houdt. Proef het eerst voordat je het toevoegt.