In dit avontuurlijke fusiongerecht wordt een typische Franse botersaus, beurre blanc, gecombineerd met de Aziatische smaken van sojasaus, gember en limoen. Doordat je de paddenstoelen en wortel roostert in de oven, krijgen ze een intense smaak die goed past bij het gebakken ei.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
125 gram
Peen
75 gram
Gemengde paddenstoelen
3 stuk(s)
Radijs
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
85 gram
Parelgerst
(Bevat Gluten)
10 ml
Sojasaus
(Bevat Gluten, Soja)
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
5 gram
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
½ stuk(s)
Limoen
¾ el
Olijfolie
1 el
Witte balsamicoazijn
¼ el
Zonnebloemolie
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ tl
Honing
naar smaak
Peper en zout
Zorg ervoor dat de roomboter in de koelkast ligt. Verwarm de oven voor op 220 graden en kook 225 ml water per persoon in een pan met deksel. Snijd de bospeen in de lengte in kwarten. Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier. Snijd de radijs in plakjes. Pers of snijd de knoflook fijn. Schil en rasp de gember met een fijne rasp. Pers de limoen uit.
Verdeel de bospeen over één kant van een bakplaat bedekt met aluminiumfolie en meng met ½ el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bak de peen 20 – 25 minuten minuten in de oven. Haal de bakplaat daarna uit de oven, verdeel de paddenstoelen over de andere kant en meng met de overige olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bak nog 8 – 10 minuten.
Voeg ondertussen de parelgerst en een snuf zout toe aan de pan met kokend water en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 25 minuten droog. Roer tussendoor goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.
Voeg ondertussen de gember, de knoflook, de witte balsamicoazijn en de sojasaus toe aan een steelpan en laat 5 – 8 minuten zachtjes inkoken op middellaag vuur tot ⅓ van het oorspronkelijke volume.
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan en bak per persoon 1 spiegelei. Prik de ijskoude boter op een vork en beweeg de boter aan de vork door de saus in de steelpan tot alle boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur, voeg de honing en 1 tl limoensap per persoon toe en meng goed.
Verdeel de parelgerst over de borden en leg er de peen, de paddenstoelen, de radijs en als laatste het spiegelei. Besprenkel met de soja-limoenbotersaus. Bestrooi ten slotte met de sesamzaadjes en besprenkel naar smaak met het overige limoensap.