Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel

Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel

met courgette, zure room en grana padano

Parelgerst (of gort) ontstaat door het harde velletje van gerstkorrels af te slijpen. De gerst wordt als het ware gepolijst als een parel. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën

Labels:
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Venkel

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Courgette

¼ stuk(s)

Limoen

65 gram

Parelgerst

50 gram

Spekreepjes

25 gram

Biologische zure room

15 gram

Grana Padanovlokken DOP

Zelf toevoegen

¾ el

Olijfolie

0.12 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)640 kcal
Energie (kJ)2677 kJ
Vetten30 g
waarvan verzadigd11 g
Koolhydraten64 g
waarvan suikers10 g
Vezels4.8 g
Eiwitten24 g
Zout3 g

Benodigdheden

Rasp
Kleine kom
Pan met deksel
Grote kom
Bakplaat met bakpapier
Koekenpan

Instructies

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd in reepjes van 1 cm dik. Halveer de courgette in de lengte en snijd in halve maantjes. Snijd de rode ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de schil van de limoen met een fijne rasp. Pers de limoen uit boven een kleine kom.

Tip: Leg de venkel en courgette eventueel alvast in een grote kom om ruimte te maken op jouw snijplank.

Risotto maken
2

Weeg de parelgerst af. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een pan met deksel. Voeg de knoflook, de parelgerst en de helft van de ui toe en roerbak 1-2 minuten op middelhoog vuur. Blus af met het limoensap. Voeg per persoon 225 ml warm water en 1/8 bouillonblokje toe. Breng aan de kook en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 25 - 30 minuten droog.

Tip: Heb je witte wijn in huis? Voeg deze dan eventueel toe samen met het limoensap.

Groenten roosteren
3

Meng in een grote kom de venkel, courgette en de overige rode ui met 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om zodat alles bedekt is met olie. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 - 30 minuten in de oven. Schep af en toe om.

Spekjes bakken
4

Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten knapperig. Haal dan van het vuur.

Risotto afmaken
5

Roer, wanneer de parelgerst gaar is, de zure room en de grana padano door de risotto. Voeg het spek, inclusief bakvet, toe aan de risotto en meng.

Serveren
6

Verdeel de parelgerst-risotto over de borden. Garneer de risotto met het limoenrasp. Schep de geroosterde groenten erbij.

Tip: Wist je dat 200 gram venkel bijna 1/4 van de ADH kalium bevat? Kalium speelt een belangrijke rol in het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en bij het doorgeven van prikkels naar ons zenuwstelsel.