Portobello is echt een superfood - niet alleen in voedingswaarden, maar ook in formaat. Ze zitten vol vitamine B en kunnen een diameter van wel 15 cm hebben!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
150 gram
Zoete aardappel
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
80 gram
Portobello
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Witte langgraanrijst
½ stuk(s)
Ui
½ zakje(s)
Peruaanse kruidenmix
1 stuk(s)
Tomaat
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 ml
Worcestershiresaus
(Bevat Gluten, Gerst, Mosterd, Soja)
¼ stuk(s)
Groene peper
20 gram
Yoghurtdressing
(Bevat Melk (inclusief lactose), Mosterd)
¼ el
[Plantaardige] roomboter
1.5 el
Olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
20 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was of schil de zoete aardappel en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng in een kom met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 tl Peruaanse kruiden. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de portobello in plakken. Snijd de tomaat in blokjes. Bereid de bouillon (zie Tip).
Tip: Is het lastig om 20 ml bouillon per persoon te bereiden? Bereid dan 500 ml bouillon met 1 bouillonblokje en meet daarna de juiste hoeveelheid af. De overige bouillon kun je invriezen voor een volgende keer of bewaren voor een klein lunchsoepje de volgende dag.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst en kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten (zie Tip). Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan 2/3 van de rijst. De overige rijst kun je de volgende dag verwerken in een rijstsalade of soep voor de lunch.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui, 2/3 van de knoflook en 1/2 tl Peruaanse kruiden per persoon 1 - 2 minuten. Voeg de portobello en de tomatenblokjes toe en laat 3 - 4 minuten stoven. Voeg daarna de groentebouillon, de worcestershiresaus en sojasaus naar smaak toe en laat het geheel nog 3 - 4 minuten sudderen, of tot het vocht grotendeels verdampt is.
Verwijder de zaadlijsten van de groene peper en snijd fijn. Meng in een hoge kom de overige knoflook, de groene peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak), de yoghurtdressing en per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, peper en zout. Mix met de staafmixer tot een glad sausje. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon.
Meng vlak voor het serveren de zoete aardappel door de portobello-tomatenstoof. Verdeel de rijst over de borden en schep de portobellostoof ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Serveer de groene saus erbij.
Weetje: Paddenstoelen, waaronder portobello's, zijn rijk aan vitamine B2. Deze vitamine houdt je energie op peil en zit vooral in dierlijke producten. Eet je vaak vegetarisch of veganistisch? Kook dan regelmatig met champignons of andere paddenstoelen om een tekort te voorkomen.