Pittige risotto met ontbijtspek en prei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pittige risotto met ontbijtspek en prei

Pittige risotto met ontbijtspek en prei

met rucola en pecorino

Weet jij wat risottorijst zo geschikt maakt voor dit gerecht? De rijstkorrels bevatten meer zetmeel dan andere rijstsoorten, wat zorgt voor een extra romige structuur. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën

Labels:
Familie
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

2 stuk(s)

Knoflookteen

75 gram

Risottorijst

15 gram

Geraspte pecorino DOP

¾ stuk(s)

Prei

½ stuk(s)

Rode peper

4 plak(ken)

Ontbijtspek

40 gram

Rucola

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)686 kcal
Energie (kJ)2869 kJ
Vetten33 g
waarvan verzadigd13 g
Koolhydraten72 g
waarvan suikers10 g
Vezels6.9 g
Eiwitten22 g
Zout4 g

Benodigdheden

Pan
Bakplaat met bakpapier
Hapjespan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven op 180 graden en bereid de bouillon voor de risotto met per persoon: 1/4 bouillonblokje in 200 ml water. Snipper de sjalot. Snijd de knoflook in zeer dunne plakjes.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de benodigde hoeveelheid van het bouillonblokje.

Risotto maken
2

Verhit de roomboter in een pan en fruit de sjalot en knoflook 1 – 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg 1⁄3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

Tip: Heb je nog een restje witte wijn in huis? Dit is een klassieke smaakmaker in risotto. Blus bij stap 2 de rijst af met een scheutje witte wijn voor je de bouillon toevoegt.

Pecorino toevoegen
3

Voeg zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen weer 1/3 van de bouillon toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel vanbuiten zacht is en nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 - 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de korrel nog verder te garen. Meng de geraspte pecorino door de risotto.

Spek bakken
4

Halveer ondertussen de prei in de lengte en snijd in dunne halve ringen. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Haal de plakjes ontbijtspek los en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak het ontbijtspek in 8 - 10 minuten krokant in de oven.

Tip: Elke oven is anders, controleer daarom regelmatig en bak het ontbijtspek korter of langer tot ze mooi krokant zijn.

Prei bakken
5

Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en roerbak de prei en de rode peper 6 - 8 minuten op middelhoog vuur. De prei mag nog een bite hebben. Meng samen met de helft van de rucola door de risotto. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Let op: de bouillon en het ontbijtspek zijn al vrij zout.

Tip: Let op, de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.

Serveren
6

Verdeel de overige rucola over de borden. Schep de risotto erop en verkruimel het ontbijtspek erover.

Tip: Wist je dat 30 gram rucola al meer ijzer, calcium en vitamine A bevat dan 100 gram van de meeste andere groenten?