Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt' en wordt eigenlijk gemaakt van een bijproduct van kaas: wei. Deze wordt "opnieuw" gekookt en zo ontstaat ricotta.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Prei
65 gram
Champignons
50 gram
Ricotta
(Bevat Melk (inclusief lactose))
15 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ roll(s)
Quichedeeg
(Bevat Gluten, Tarwe Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Gluten)
½ stuk(s)
Tomaat
20 gram
Rucola en veldsla
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ el
Olijfolie
1 tl
Witte balsamicoazijn
1 tl
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de prei in dunne ringen. Snijd de champignons in kwarten.
Weetje: Wist je dat 100 gram prei je meer dan 1/3 van de ADH foliumzuur oplevert? Deze B-vitamine is essentieel voor de groei en goede werking van het lichaam.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Stoof de prei en champignons met de Italiaanse kruiden en 1 el water per persoon, afgedekt, 6 - 8 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Meng ondertussen in een kom de helft van de ricotta en de helft van de kaas. Breng op smaak met peper en zout. Leg het quichedeeg op een bakplaat met bakpapier (zie Tip). Verspreid het ricottamengsel over het quichedeeg, tot 4 cm van de rand.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 1/3 van het quichedeeg per persoon. De rest kun je de volgende dag verwerken in een tussendoortje, door het deeg te vullen met je favoriete ingrediënten en in de oven te bakken.
Verdeel de groenten over het ricottamengsel en vouw de randen naar binnen. Bak de plaattaart 30 - 35 minuten in de oven, of tot de bodem gaar is en de randjes goudbruin kleuren. Verdeel na 20 minuten bakken de overige kaas en ricotta over de plaattaart (zie Tip).
Tip: Versier de plaattaart door de overige ricotta in sierlijke toefjes tussen de groenten te verdelen.
Snijd de tomaat in blokjes. Meng in een saladekom per persoon: 1 tl witte balsamicoazijn met 1 tl extra vierge olijfolie. Meng de tomatenblokjes erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg net voor serveren de gemengde sla toe.
Verdeel de plaattaart over de borden. Garneer met de gemengde sla.