Wist je dat het woord quiche afkomstig is van het Duitse woord voor taart: kuchen?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Broccoli
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
2 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 snufje
Nootmuskaat
65 gram
Rode cherrytomaten
⅓ roll(s)
Bladerdeeg
(Bevat Tarwe Kan bevatten Melk (inclusief lactose))
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de broccoli. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes (zie Tip).
Tip: Snijd de broccoli goed klein zodat hij makkelijk over de quiche verdeeld kan worden en op tijd gaar is.
Kook de broccoli, afgedekt, in 2 - 4 minuten halfgaar in de pan met deksel. Snijd de ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de ui, knoflook en rode peper 3 - 4 minuten. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en roer goed door.
Voeg de broccoli toe aan de koekenpan en bak nog 1 minuut op hoog vuur zodat al het vocht verdampt. Haal de groenten uit de pan en laat afkoelen in een vergiet.
Weetje: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere vitamine B, C en E, én calcium, kalium en ijzer.
Meng in een grote kom de eieren met de kookroom. Voeg de Siciliaanse kruidenmix, de helft van de oude kaas en 1 mespuntje geraspte nootmuskaat per persoon toe. Breng op smaak met ruim peper en zout en roer goed door elkaar. Halveer de cherrytomaten en meng samen met de afgekoelde broccoli door het eimengsel.
Bekleed een bakvorm of ovenschaal met de benodigde hoeveelheid bladerdeeg, inclusief het bakpapier (zie Tip 1). Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Giet het broccoli-eimengsel in de bakvorm of ovenschaal en top af met de overige oude kaas. Bak de quiche 35 - 40 minuten in de oven, of tot hij gaar is en de bovenkant begint te kleuren (zie Tip 2).
Tip 1: Kook je voor meer dan 3 personen? Gebruik dan 2 bakvormen of ovenschalen om 2 quiches te maken. Gebruik je liever één grote bakvorm of ovenschaal? Bak de quiche dan iets langer.
Tip 2: Om te controleren of de quiche gaar is kun je een satéprikker in het midden steken. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de quiche gaar. Kleurt de bovenkant bruin maar is de binnenkant nog niet gaar, dek de quiche dan af met aluminiumfolie en bak hem nog wat langer in de oven.
Snijd de quiche in stukken en verdeel over de borden.