Wist je dat pastinaak zoeter wordt van smaak door de vorst? Vandaar dat deze groente ook 's winters wordt geteeld.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
100 gram
Pastinaak
75 gram
Risottorijst
20 gram
Veldsla
15 gram
Geraspte oude Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
10 ml
Basilicumcrème
½ stuk(s)
Appel
1 stuk(s)
Heekfilet
(Bevat Vis)
½ el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
1 el
[Plantaardige] roomboter
1.5 el
Wittewijnazijn
300 ml
Zoutarme visbouillon
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in halve ringen. Schil de pastinaak en snijd in plakjes. Verhit per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/2 el roomboter in een hapjespan op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten. Voeg de pastinaak toe en bak 2 - 3 minuten.
Voeg de risottorijst toe aan de hapjespan en bak al roerend 1 minuut. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon en voeg 1/3 van de bouillon toe. Laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer af en toe door. Herhaal nog 2 keer met met de overige bouillon. De risotto is gaar zodra de korrels vanbuiten zacht zijn, maar nog een lichte bite hebben vanbinnen. Dit duurt ongeveer 25 - 30 minuten. Voeg eventueel extra water toe en kook wat langer voor een zachtere risotto.
Dep de heekfilet droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de heekfilet 2 - 3 minuten op de huid en 1 - 2 minuten op de andere kant. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes. Meng in een saladekom de veldsla en de appel met per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie en 1/2 el wittewijnazijn. Breng op smaak met peper en zout.
Roer vlak voor serveren de oude kaas en de basilicumcrème door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de risotto over de borden en leg de heekfilet erbovenop. Serveer de salade ernaast.
Weetje: De heekfilet in dit gerecht is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen. Wie weinig brood eet, of brood zonder bakkerszout, loopt risico op tekort. Eet dus regelmatig (zee gevangen) vis, ei, zuivel en/of zeewier!