Wist je dat sperziebonen oftewel prinsessenbonen officieel behoren tot de peulvruchten? Toch worden ze beschouwd als groente door de gelijkende gezondheidsvoordelen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Ei
100 gram
Gebroken sperziebonen
75 gram
Jasmijnrijst
80 gram
Vegetarische kipstukjes
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Sjalot
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ zakje(s)
Zoet-pittige chilisaus
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ zakje(s)
Zoete Aziatische saus
(Bevat Soja, Tarwe)
naar smaak
Peper en zout
1 el
Wittewijnazijn
1 el
Zonnebloemolie
1 el
Honing [of plantaardig alternatief]
½ tl
Suiker
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de sojasaus, de knoflook, de zoete Aziatische saus en 1/2 el zonnebloemolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de vegetarische kipstukjes fijn en voeg toe aan de marinade. Meng goed en laat marineren in de koelkast.
Tip: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor de gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten.
Voeg aan de pan met water een snufje zout en de gebroken sperziebonen toe. Kook in 4 - 6 minuten beetgaar. Snipper ondertussen de sjalot. Haal de gebroken sperziebonen uit de pan met een schuimspaan en houd apart. Kook vervolgens in dezelfde pan de rijst 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen zonder deksel. Snijd de komkommer in de lengte in vier parten. Snijd vervolgens in staafjes van ongeveer 3 cm lang.
Voeg de komkommer toe aan een kom en meng er per persoon 1 el wittewijnazijn en 1/2 tl suiker doorheen. Zet opzij en schep af en toe om. Voeg de sjalot en vegetarische kipstukjes met alle marinade toe aan een hapjespan op middelmatig vuur en bak 4 minuten. Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan. Bak per persoon 1 spiegelei. Breng goed op smaak met peper en zout.
Voeg de boontjes en zoet-pittige chillisaus toe aan de hapjespan. Bak al roerend nog 2 - 3 minuten. Verdeel de rijst over de borden. Schep de vegetarische kipstukjes en groenten op de rijst en leg het spiegelei erbovenop. Serveer met de zoetzure komkommer.
Tip: Houd je van wat extra pit? Voeg dan een beetje sambal toe naar smaak.