In dit gerecht bak je de spruitjes in knoflook. Door het bakken krijgen de spruitjes een lekkere, nootachtige smaak. Gooi het water waarin je de spruiten voorkookt niet weg, want hierin kun je de rookworst verwarmen. Dat scheelt weer afwas!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Vastkokende aardappelen
50 ml
Slagroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
15 gram
Geraspte oude kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
150 gram
Spruiten
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Varkensrookworst
¾ el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Bloem
25 ml
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm dik. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 – 8 minuten halfgaar. Giet af en spoel in een vergiet met koud water.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de boter gesmolten is, de bloem toe en roer totdat er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend de melk en de slagroom beetje bij beetje toe. Klop met een garde totdat eventuele klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een (kleine) ovenschaal in met de overige roomboter. Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 – 22 minuten in de oven.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die je voor de aardappelen hebt gebruikt. Kook de spruiten in 6 – 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten in een vergiet af met koud water en halveer ze.
Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 – 8 minuten mee. Leg ondertussen de rookworst in het kookwater van de spruiten en kook in 4 – 6 minuten gaar.
Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de rookworst.