Rookworst met aardappelgratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rookworst met aardappelgratin

Rookworst met aardappelgratin

met krokant gebakken spruitjes en knoflook

In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt. Hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

50 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

15 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

200 gram

Spruiten

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Varkensrookworst

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Bloem

25 ml

[Plantaardige] melk

½ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)884 kcal
Energie (kJ)3698 kJ
Vetten57.8 g
waarvan verzadigd26.8 g
Koolhydraten58.6 g
waarvan suikers6.5 g
Vezels14.7 g
Eiwitten28.4 g
Zout2.7 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Koekenpan

Instructies

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.

Saus maken
2

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de roomboter gesmolten is, de bloem toe en roer tot er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de kookroom toe. Klop met een garde tot de klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Gratin maken
3

Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.

Spruiten koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Verwijder de steelaanzet en buitenste bladeren van de spruiten. Kook de spruiten, afgedekt, in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze. Breng op smaak met peper en zout.

Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.

Bakken en koken
5

Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten. Leg ondertussen de rookworst in het kookwater van de spruiten en kook in 4 - 6 minuten gaar. Snijd de rookworst doormidden.

Serveren
6

Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de rookworst (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin en bewaar de overige gratin voor lunch of diner de volgende dag.