Rookworst met aardappelgratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rookworst met aardappelgratin

Rookworst met aardappelgratin

met krokant gebakken spruitjes en spekjes

In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt. Hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

50 gram

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

200 gram

Spruiten

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Varkensrookworst

25 gram

Spekreepjes

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Bloem

25 ml

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3664 kJ
Energie (kcal)876 kcal
Vetten56.1 g
waarvan verzadigd27.3 g
Koolhydraten55.3 g
waarvan suikers6.4 g
Vezels14.6 g
Eiwitten35 g
Zout3.5 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Koekenpan

Instructies

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.

Saus maken
2

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de roomboter gesmolten is, de bloem toe en roer tot er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de kookroom toe. Klop met een garde tot de klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Voeg een mespuntje fijn geraspte nootmuskaat per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout.

Gratin maken
3

Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.

Spruiten koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Verwijder de steelaanzet en buitenste bladeren van de spruiten en halveer ze. Kook de spruiten, afgedekt, in 5 - 6 minuten beetgaar. Zet het vuur uit, haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water. 

Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.

Bakken en koken
5

Haal de rookworst ui de verpakking en leg hem in het kookwater van de spruiten. Verwarm de worst 10 minuten in het hete water. Haal uit het water en halveer. Snijd de knoflook fijn. Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 2 - 3 minuten knapperig. Voeg de knoflook en spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Serveer de aardappelgratin met de spruiten en de rookworst (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin en bewaar de overige gratin voor lunch of diner de volgende dag.